Sint Maarten, ook wel de ‘lampionnenoptocht’ genoemd. Kinderen lopen langs de deuren en zingen sint-maartenliedjes in ruil voor snoepgoed. De week voor Sint Maarten wordt op school druk gewerkt aan het maken van een lampion en worden de liederen ingestudeerd. ‘Lampionnetje, lampionnetje…’ of ‘Sint Maarten, Sint Maarten de koeien hebben staarten…’. En natuurlijk komen er ieder jaar weer nieuwe liederen bij.
Henk Don, bestuurslid van Autoriteit Consument & Markt (ACM), was in het nieuws omdat hij vindt dat Nederland af moet van het fenomeen ‘maandag wasdag’. Uiteraard bedoelde hij dat niet letterlijk. Iedereen moet zelf weten wanneer hij zijn wasje draait. Don wil dat mensen slimmer omgaan met stroomapparatuur door bijvoorbeeld de wasmachine alleen in de daluren te gebruiken. Door een dag- of uurprijs te hanteren, kunnen consumenten zelf bepalen wat voor hen het beste moment is om te wassen.
Wat hield de 'wasdag' van vroeger nu eigenlijk precies in?
Lees verder »De Pier in Scheveningen is sinds 18 juli 2015 weer
deels open voor publiek. Ruim 22.000 mensen hebben een bezoek gebracht aan het
gerenoveerde bovendek met pannenkoekenrestaurant, de toren en Bungyjump Holland.
In 2013 heeft de gemeente Den Haag de Scheveningse Pier laten sluiten, omdat
het gebouw niet meer aan de brandveiligheidseisen voldeed. De nieuwe eigenaren
– projectontwikkelaar KondorWessels Vastgoed en hotelbedrijf DanZep – willen
van De Pier weer dé ultieme bestemming voor een dagje uit maken.
De 'hondsdagen' zijn aangebroken. Dit is de periode van 20 juli tot en met 20 augustus. In deze periode komt het sterrenbeeld Grote Hond, met daarin de hondsster Sirius, tegelijk met de zon op. Sirius is normaal gesproken een heldere ster, maar in deze periode is de ster echter niet te zien. Op z'n vroegst zal Sirius rond 25 augustus weer in Nederland zichtbaar zijn.
Lees verder »Het is lang geleden dat we in Nederland ‘de tocht der tochten’, de Elfstedentocht, hebben kunnen schaatsen. De laatste keer was in 4 januari 1997. Na bijna 200 kilometer te hebben geschaatst, kwam Henk Angenent als eerste over de finish. In ruim 6 uur en 49 minuten wist hij de zware tocht te volbrengen.
Lees verder »Afgelopen nacht was het 70 jaar geleden dat de Duitse stad Dresden door geallieerden – Amerikaanse en Britse bommenwerpers - werd aangevallen. Gisteren kwamen circa honderd overlevenden en andere gasten uit heel Europa samen in de ‘Dreikönigskirche’ om het bombardement te herdenken. Ook bondspresident Joacim Gaucks was bij de herdenking aanwezig.
Lees verder »Een kostbare editie van de Magna Carta – een van de belangrijkste grondwettelijke documenten van de wereld - is gevonden in het gemeentearchief van de Engelse stad Maidstone. Het gaat om een zeldzaam exemplaar uit de dertiende eeuw. De waarde wordt geschat op 10 miljoen pond (13,5 miljoen euro). Dit jaar is het precies 800 jaar geleden dat de Magna Carta werd geschreven.
Lees verder »Oliebollen eten is een oerhollandse traditie. In het begin van de Christelijke jaartelling werd deze lekkernij gegeten door de Friezen en de Bataven. Aan het einde van december werden voedseloffers aan de goden, zoals godin Perchta, gebracht. De offers werden in meel gewikkeld en in olie gebraden. Vervolgens werd het witte meel bestrooid. Het vet van de koeken moest ervoor zorgen dat het zwaard van Perchta van het lichaam zou glijden.
Lees verder »Ook dit jaar is ‘Last Christmas’ van Wham! tot populairste kersthit verkozen, zo blijkt uit de dertiende editie van ‘Winterse 50’ die vandaag bekend is gemaakt. De kersthit staat voor de tiende keer op de nummer 1 positie. ‘Winterse 50’ is een overzicht van de populairste kerstplaten allertijden.
Lees verder »Het aftellen naar 5 december is begonnen: Sinterklaas! De Sint is inmiddels in Nederland gearriveerd. Samen met zijn pieten heeft hij al menig dorpen en steden aangedaan. Overal waar hij komt wordt hij door kinderen enthousiast toegezongen.
Lees verder »Het is weer Halloween. Alle pompoenen zijn uitgesneden, heksen van zolder gehaald, skeletten in trapgangen gehangen. Steeds meer mensen kiezen er voor om aan dit ‘griezelige’ feest mee te doen.
Lees verder »Op 3 oktober 1975 verscheen de eerste gratis 'Nationale Hitparade Krant' in de platenzaken. Het blaadje behoorde bij het radioprogramma 'Nationale Hitparade', de opvolger van de 'Daverende Dertig. De krant was een uitgave van 'Uitgeverij Keihard & Swingend b.v.'. Medewerkers van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra stelden het krantje wekelijks samen.
Lees verder »25 september 1970 opende Madame Tussauds haar deuren in de Nederlandse hoofdstad. Amsterdam was de eerste buitenlandse vestiging van het Engelse wassenbeeldenmuseum. Bezoekers kreeg de kans om met Liesbeth List, Jan Cremer, Johan Cruijf, Kees Verkerk, Willem Drees en Karel Appel op de foto te gaan.
Lees verder »Op 4 september 1995 werd bekend gemaakt, dat het boek ‘Indische Duinen’ van Adriaan van Dis in de periode van 1 september 1994 tot 1 september 1995 het best verkochte boek was. In totaal werden in Nederland 154.000 exemplaren van de roman verkocht. Het boek behoort samen met ‘ Op oorlogspad in Japan’ en ‘Familieziek’ tot de drie succesvolle autobiografische romans van Van Dis.
Lees verder »Maandag vond de lancering van het Nederlandse ‘Harper’s Bazaar’ plaats. In het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam waren bekende Nederlanders, waaronder ontwerpers Viktor & Rolf en Jan Taminiau, en minder bekenden uitgenodigd om het eerste exemplaar te aanschouwen. Hoofdredactrice Cecile Narinx had de eer de eerste Nederlandse ‘Harper’s Bazaar’ aan het publiek te tonen.
Lees verder »Sinds vanmorgen zes uur hebben de Nederlandse publieke omroepen (NPO), zowel de televisiekanalen als de radiozenders, nieuwe namen. Nederland 1, 2 en 3 heten vanaf vandaag NPO 1, 2 en 3. De radiozenders hebben ook de toevoeging NPO voor hun naam gekregen, zoals NPO Radio 1 en NPO 3FM.
Lees verder »