Rechtsbeginselen van vandaag
Op 15 juni 1215 ondertekende de Engelse koning Jan zonder Land het handvest (Magna Charta, Latijns voor een grote oorkonde) onder druk van leenmannen in het weiland bij Runnymede. Deze gebeurtenis werd als het begin van de democratie in Groot-Brittannië gezien. In de Magna Carta staan enkele rechtsbeginselen die vandaag de dag nog steeds gelden. Er werd destijds afgesproken dat niemand boven de wet mocht staan, dat mensen alleen mochten worden vastgezet zonder een vorm van proces en dat belastingen niet willekeurig mochten zijn.
Magna Carta ter inspiratie
Magna Carta wordt vaak als een mijlpaal in de constitutionele geschiedenis beschouwd. In het document staant 65 artikelen die met name voor edelen en geestelijken erg gunstig waren. Voor velen was de Magna Carta een inspiratiebron, waaronder voor Thomas Jefferson (Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring). Ook voor het opstellen van de Franse Grondwet van 1791 is het document gebruikt.
Vier kopieën in British Library
De vier overgebleven oorspronkelijke kopieën van de Magna Carta zijn vorige week voor het eerst samengebracht in de ‘British Library’ in Londen. Hier liggen twee kopieën. Het derde en vierde exemplaar zijn in het bezit van de kathedraal in Lincoln en Salisbury. Voor het eerst kon het publiek de vier kopieën gezamenlijk bekijken.
Grote belangstelling Magna Carta
De belangstelling was erg groot. Ruim 40.000 mensen hadden zich voor de bezichtiging aangemeld. Aangezien de documenten erg kwetsbaar zijn, mochten slechts 1.215 mochten in drie dagen naar binnen. Het aantal bezoekers kwam overeen met het jaar waarin de Magna Carta is opgesteld en ondertekend.
Sinds 2009 staat de Magna Carta op de Werelderfgoedlijst voor documenten.
Bron: NOS.nl en Historiek.net
Afb.: bl.uk