Selecteer een datum en bekijk alle kranten & tijdschriften:

  • Een uniek cadeau om te geven, een ervaring om te krijgen!
  • Verzending vanuit ons archief nu ook binnen 24 uur mogelijk!
  • Het meest originele relatie geschenk bij een jubileum!

Oliebollen: van bescherming tot traktatie

31 december 2014 Dagelijks Nieuws

Oliebollen eten is een oerhollandse traditie. In het begin van de Christelijke jaartelling werd deze lekkernij gegeten door de Friezen en de Bataven. Aan het einde van december werden voedseloffers aan de goden, zoals godin Perchta, gebracht. De offers werden in meel gewikkeld en in olie gebraden. Vervolgens werd het witte meel bestrooid. Het vet van de koeken moest ervoor zorgen dat het zwaard van Perchta van het lichaam zou glijden.

Oliebollen: van bescherming tot traktatie

Bescherming tegen de kou

In de Middeleeuwen was het Kerst het einde van de vastentijd, die op 11 november was begonnen. Dit werd met voedzame oliekoeken gevierd. De vette oliekoeken bevatten veel calorieën. Door het eten van de koeken beschermden mensen zich direct tegen de kou. Daarnaast werden oliekoeken gegeten in tijden van oorlog. Voedzaam eten, zoals groenten en fruit, kon men niet lang bewaren. Men zorgde ervoor dat er voldoende meel en raapolie op voorraad lag. Zodra het ‘normale’ eten op was, ging men over op het eten van oliekoeken.

Traktatie voor de armen

Aan het eind van de Middeleeuwen werden oliekoeken aan de armen gegeven. Mensen die de rijken een goed nieuwjaar wensten kregen een oliekoek. Daar werd ook veel misbruik van gemaakt. Ook onbekenden van de rijken kwamen om een gelukkig nieuwjaar te wensen.

‘Echte’ oliebol

De ‘echte’ oliebol ontstaan in Nederland in de zeventiende eeuw. De welvaart werd steeds beter. Kooplieden konden door de welvaart goede olie kopen. Deze olie maakte het mogelijk om het meel tot een bol te kneden.

Oud en nieuw lekkernij

Pas in de negentiende eeuw werd de oliebol een traditioneel oud en nieuw lekkernij. Sindsdien heeft het de functie van voedzaam eten en dient het als een traktatie om het oude jaar af te sluiten en het nieuwe jaar in te luiden.


Bronnen: www.isgeschiedenis.nl en www.pixabay.com
iDEAL bancontact Visa Mastercard Sofort Giropay Paypal