Selecteer een datum en bekijk alle kranten & tijdschriften:

  • Een uniek cadeau om te geven, een ervaring om te krijgen!
  • Verzending vanuit ons archief nu ook binnen 24 uur mogelijk!
  • Het meest originele relatie geschenk bij een jubileum!

Eerste mens zwom 142 jaar geleden Het Kanaal over

25 augustus 2017 Dagelijks Nieuws
Op 25 augustus 1875 zwom Matthew Webb als eerste mens Het Kanaal tussen Groot-Brittannië en Frankrijk over. Het was een barre tocht. De oversteek van 33 kilometer werd uiteindelijk in 64 kilometer afgelegd. De fanatieke zwemmer wist in 21 uur en 45 minuten de overkant te bereiken. Eerste mens zwom 142 jaar geleden Het Kanaal over

Hevige storm

De 27-jarige Matthew Webb had een droom. Hij wilde als eerste mens van het Engelse Dover naar Cap Gris-Nez in Frankrijk zwemmen. Op 12 augustus 1875 sprong hij bij Admiralty Pier in het water om zijn droom waar te maken. Na 6 uur en 49 moest hij zijn tocht staken. Een hevige storm gooide roet in het eten.

Nieuwe poging  

Opgeven kende Webb niet. De tweede poging om naar het Franse vaste wal te zwemmen werd gepland. Twee weken later ging hij in de middag van 24 augustus om 12:56 uur weer het water in met het plan om in de vroege ochtend bij Cap Gris-Nez aan te komen.

Bekendheid  

Zware stroming en getijding en vele kwallen maakten het de Engelse zwemmer niet gemakkelijk. Na een omweg van 30 kilometer kwam hij uiteindelijk op 25 augustus om 10:41 uur aan op de plaats van bestemming. Met zijn prestatie om als eerste mens Het Kanaal over te zwemmen verwierf Matthew Web zowel nationale als internationale bekendheid.

Dubbele oversteek 142 jaar later  

Bijna 142 jaar later sprong langeafstandzwemmer Maarten van der Weijden op zaterdag 13 augustus ook bij Dover het water in. Evenals Webb zwom hij naar Frankrijk, maar Van der Weijden wilde een dubbele oversteek maken. Zoals de voormalig Olympisch Kampioen openwaterzwemmen tegen Omroep Brabant vertelde, was het plan om daar ongeveer 20 uur over te doen.

Missie volbracht

De heenreis legde de Nederlandse zwemmer ‘slechts’ 18 kilometer meer af om Frankrijk te bereiken. Het was rond 13:00 uur en hij had 8:54 uur gezwommen over 51 kilometer. Toen moest hij weer terug. Iedere twintig minuten hield Van der Weijden een pauze om even te eten en drinken. Zondagavond laat wist Maarten na 19 uur zwemmen in Dover weer aan wal te stappen. Binnen de tijd van 20 uur had hij zijn missie volbracht! 

Volgens de zwemmer is het ongeveer 30 mensen gelukt om voor hem aan een dubbele oversteek van Het Kanaal met succes te voltooien.

 

 

Bron: Omroep Brabant en WM Photoblog

Afbeelding: WM Photoblog
iDEAL bancontact Visa Mastercard Sofort Giropay Paypal