Selecteer een datum en bekijk alle kranten & tijdschriften:

  • Een uniek cadeau om te geven, een ervaring om te krijgen!
  • Verzending vanuit ons archief nu ook binnen 24 uur mogelijk!
  • Het meest originele relatie geschenk bij een jubileum!

Dresden herdenkt bombardement 70 jaar geleden

13 februari 2015 Dagelijks Nieuws

Afgelopen nacht was het 70 jaar geleden dat de Duitse stad Dresden door geallieerden – Amerikaanse en Britse bommenwerpers - werd aangevallen. Gisteren kwamen circa honderd overlevenden en andere gasten uit heel Europa samen in de ‘Dreikönigskirche’ om het bombardement te herdenken. Ook bondspresident Joacim Gaucks was bij de herdenking aanwezig.

Dresden herdenkt bombardement 70 jaar geleden

Geallieerde bommenwerpers

Van 13 op 14 februari 1945 vielen ruim achthonderd Britse vliegtuigen de stad aan. Meer dan 1.400 ton aan bommen en 1.100 ton aan brandbommen werden afgeworpen. De nacht daarop vielen opnieuw bommen op de stad. Dit keer waren de bommen afkomstig van circa driehonderd Amerikaanse vliegtuigen. De stad was vrijwel in vlammen opgegaan.

Duizenden doden

Volgens nazi-propaganda waren 200.000 mensen gedood. Uit een onafhankelijk onderzoek uit 2008 blijkt dat 25.000 mensen de bombardementen niet hebben overleefd. Daarnaast waren er nog honderdduizenden zwaargewonden en verminkte mensen.

Omstreden luchtaanvallen

De luchtaanvallen op Dresden worden door critici als omstreden gezien, aangezien Dresden weinig strategische waarde had. Sommigen spreken zelfs van een oorlogsmisdaad. Het Duitse luchtruim zo goed als in handen van de geallieerde luchtmacht.Afbeelding: npogeschiedenis.nl

iDEAL bancontact Visa Mastercard Sofort Giropay Paypal