Selecteer een datum en bekijk alle kranten & tijdschriften:

  • Een uniek cadeau om te geven, een ervaring om te krijgen!
  • Verzending vanuit ons archief nu ook binnen 24 uur mogelijk!
  • Het meest originele relatie geschenk bij een jubileum!

Halloween: trick or treat

31 oktober 2014 Dagelijks Nieuws

Het is weer Halloween. Alle pompoenen zijn uitgesneden, heksen van zolder gehaald, skeletten in trapgangen gehangen. Steeds meer mensen kiezen er voor om aan dit ‘griezelige’ feest mee te doen.

Keltisch feest

Halloween is afgeleid van All Hallows Eve, wat de avond voor Allerheiligen betekent. Volgens de Keltische kalender betekent 31 oktober zelfs oudejaarsavond. De Kelten geloofden dat op 1 november (Allerheiligen) de geesten van iedereen, die het voorgaande jaar gestorven was, terug zouden komen om een levend lichaam te vinden voor het aankomende jaar. Mensen legden voedsel voor de deuren neer om de geesten aan te trekken. Boze geesten moesten natuurlijk wel worden afgeweerd. Hiervoor droegen de Kelten maskers.

Romeinen in Groot-Brittannië

Door de inval van de Romeinen in Groot-Brittannië werd de Halloweentraditie vermengd met de traditie van de Romeinen. Eind oktober bleef de viering van de oogst en het eren van de doden.

Trick or treat

Sinds de tweede helft van de 19de eeuw wordt Halloween ook in Amerika gevierd. In die tijd kwamen veel Ierse, Schotse en Engelse immigranten naar Amerika, waardoor het Halloweenfeest ook in Amerika werd geïntroduceerd. Pas in de 20e eeuw werd het een kinderfeest waarbij jonge kinderen verkleed als spoken bij de deuren langs gingen. Hier is ook de bekende ‘Jack O’-lantern’ ontstaan, de pompoen die wordt uitgehold en dient als lantaarn. Bij het openen van een deur roepen de kinderen ‘Trick or Treat’. Dit houdt in: geef ons een snoepje geven of we gaan een grap uithalen.

Halloween in West -Europa

Vanaf de jaren tachtig zijn steeds meer volwassenen in het Halloweenfeest geïnteresseerd geraakt. Voornamelijk om de aankleding ervan en het griezelen. Sinds die tijd is in West-Europa steeds meer aandacht voor Halloween gekomen door onder andere griezelfims, televisie en commercie.

Halloween in Nederland

Ook in Nederland wordt Halloween steeds populairder. Niet als kinderfeest om langs de huizen te gaan, maar als feest voor volwassenen om zich te verkleden. In het hele land zullen op vrijdag 31 oktober Halloweenfeesten worden georganiseerd.
Foto: www.history.com


iDEAL bancontact Visa Mastercard Sofort Giropay Paypal