Selecteer een datum en bekijk alle kranten & tijdschriften:

  • Een uniek cadeau om te geven, een ervaring om te krijgen!
  • Verzending vanuit ons archief nu ook binnen 24 uur mogelijk!
  • Het meest originele relatie geschenk bij een jubileum!

Tolhuister Elfstedentocht: lange vorst maakte tweede tocht mogelijk

27 februari 2015 Dagelijks Nieuws

Het is lang geleden dat we in Nederland ‘de tocht der tochten’, de Elfstedentocht, hebben kunnen schaatsen. De laatste keer was in 4 januari 1997. Na bijna 200 kilometer te hebben geschaatst, kwam Henk Angenent als eerste over de finish. In ruim 6 uur en 49 minuten wist hij de zware tocht te volbrengen.

Tolhuister Elfstedentocht: lange vorst maakte tweede tocht mogelijk

Laatste Elfstedentocht

De vijftiende editie van de Elfstedentocht kende moeilijke weersomstandigheden. Het was geen pretje voor de deelnemers. De schaatsers hadden te maken met windkracht 5 tot 6. Daarnaast vroor het -6 in de ochtend tot -3 in de middag. Gevoelsmatig lagen de temperaturen tussen -10 en -15 en bij windvlagen zelfs -18. Vergeleken met de barre tocht van 1963 was het ijs van goede kwaliteit.

Extra Elfstedentocht

Hebben we de afgelopen achttien jaar geen Elfstedentocht kunnen rijden, vroor het in 1929 zo hard dat zelfs de Waddenzee dicht zat. Nadat de officiële Elfstedentocht op 12 februari 1929 was gereden werd nog een alternatieve Elfstedentocht, de Tolhuister Elfstedentocht, georganiseerd. Deze tocht vond op 28 februari plaats.

Kleine opkomst

Leeuwarder caféhouders kwamen op het idee een tweede tocht langs de Friese steden te organiseren. Dit keer was de start in Tolhuis aan de Groningerstraatweg waar het café ‘Café it Tolhus’ was gevestigd. Slechts 49 mensen, waarvan één vrouw, verschenen aan de start. Marten van der Kooij en Ype Smid uit Hindelopen kwamen als winnaars over de streep. Vijf mensen wisten de Tolhuister Elfstedentocht niet te volbrengen.

Heeft u al een keer aan de Elfstentocht mogen deelnemen? Lijkt het u leuk om deze tocht een keer te schaatsen?
Afb.: Nieuwsdossier.nl
iDEAL bancontact Visa Mastercard Sofort Giropay Paypal