Selecteer een datum en bekijk alle kranten & tijdschriften:

  • Een uniek cadeau om te geven, een ervaring om te krijgen!
  • Verzending vanuit ons archief nu ook binnen 24 uur mogelijk!
  • Het meest originele relatie geschenk bij een jubileum!

Sint Maarten, het feest der lampionnen en snoepgoed

11 november 2015 Dagelijks Nieuws

Sint Maarten, ook wel de ‘lampionnenoptocht’ genoemd. Kinderen lopen langs de deuren en zingen sint-maartenliedjes in ruil voor snoepgoed. De week voor Sint Maarten wordt op school druk gewerkt aan het maken van een lampion en worden de liederen ingestudeerd. ‘Lampionnetje, lampionnetje…’ of ‘Sint Maarten, Sint Maarten de koeien hebben staarten…’. En natuurlijk komen er ieder jaar weer nieuwe liederen bij.

Sint Maarten, het feest der lampionnen en snoepgoed

Sint Maarten in Nederland

Sint Maarten wordt op 11 november niet in alle streken van Nederland op dezelfde wijze gevierd. In het jeugdtijdschrift ‘Zonneschijn’ uit 1938 staat een artikel over Sint Maarten. ‘In Groningen b.v. hollen de jongens een grote raap uit waarin een lichtje geplaatst wordt. (…) Op Texel slepen de jongens op de avond van de 11enovember allerlei ijzerwaren over de straat, zo een helsspektakel makend.’
Uit een onderzoek eind jaren ’90 blijkt dat in de provincies Groningen, Noord-Holland en Limburg het sint-maartenfeest nog volop wordt gevierd. In Drenthe, Friesland en Noord-Brabant is het feest in opmars. Pas aan het begin van deze eeuw zijn de lampionnen ook weer langs de Amsterdamse grachten te zien.

Sint Maarten in het buitenland

Het ‘lampionnenfeest’ wordt ook in Vlaanderen, Noord-Frankrijk, Hongarije, sommige Duitstalige gebieden en op het gelijknamige eiland Sint Maarten gevierd. In delen van Duitsland en Oostenrijk kent men ook een ‘lampionnentocht’. In tegenstelling tot in Nederland loopt men daar in een lange stoet begeleid door iemand in een rode mantel, zittend op een schimmel. Deze persoon moet Sint Maarten voorstellen. Tijdens de tocht zingen kinderen liederen en is er ter afsluiting een kampvuur.

Sint Martinus bisschop

Wie is nu eigenlijk Sint Maarten? Sint Maarten was een zekere Martinus geboren in Hongarije in de vierde eeuw na Christus. Hij was een Romeinse ruitersoldaat totdat Jezus in een droom tot hem sprak dat hij een bedelaar was geweest. Vervolgens nam Martinus ontslag als soldaat om nabij Poitiers de eerste kloostergemeenschap van West-Europa te stichtten (in het jaar 370). Een jaar later werd hij door de bevolking tot bisschop van Tours gekozen. In 397 stierf Martinus op ongeveer tachtigjarige leeftijd aan koorts. Op 11 november werd hij begraven. Vanaf de vijfde eeuw wordt Martinus, oftewel Sint Maarten, ieder jaar op 11 november herdacht.





Het tijdschrift ‘Zonneschijn - Tijdschrift voor de jeugd’, 14de jaargang, nr. 21, 1 november 1938, is te verkrijgbaar bij Krant van uw Geboortedag.

iDEAL bancontact Visa Mastercard Sofort Giropay Paypal