Selecteer een datum en bekijk alle kranten & tijdschriften:

  • Een uniek cadeau om te geven, een ervaring om te krijgen!
  • Verzending vanuit ons archief nu ook binnen 24 uur mogelijk!
  • Het meest originele relatie geschenk bij een jubileum!
  • De Gelderlander
  • De Gelderlander

Benieuwd naar uw datum?

Vul uw datum bovenaan deze pagina in om te zien
of deze titel beschikbaar is voor uw gewenste datum.

De Gelderlander

'De Gelderlander' verscheen voor het eerst in 1848 en was uit een protestactie ontstaan onder de naam 'De Batavier'. Het dagblad hield zich met name bezig met de emancipatie van de katholieken. Niet iedereen was gediend van de keuze van oprichter Simon Petrus Langendam.

  • Land van herkomst: Nederland
  • Beschikbare periode: 1945 - 1999

Het uitgesproken rooms-katholieke karakter duurt tot jaren vijftig van de negentiende eeuw. 'De Gelderlander' ging zich op een breder publiek richtten, maar ook het nieuws werd breder. In 1874 werd de krant dagelijks gedrukt, waar dat voor heen twee keer per week was.

Eind jaren negentig werd de zoon van Langendam de eigenaar van het dagblad. Onder zijn leiding verandert 'De Gelderlander' in een veelzijdige krant. Vanaf die tijd werd zowel regionaal als nationaal en internationaal nieuws vermeld. Tevens kregen Apeldoorn, Arnhem en de Achterhoek een eigen editie.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog paste de krant censuur toe op de artikelen. Na het weigeren van een NSB-advertenties werd echter de toelevering van papier stopgezet. 'De Gelderlander' werd gedwongen het drukken van de krant te staken. In 1944 verscheen 'De Gelderlander' weer.

Door de verzuiling in de jaren vijftig veranderde de doelgroep. De krant werd niet meer alleen door katholieken gelezen. Ook andere groeperingen lazen de krant. De Arnhemse editie kon hierdoor 'Het Vrije Volk' overnemen. Na een fusie met het 'Arnhems Dagblad' verscheen de editie tijdelijk onder de naam 'De Nieuwe Krant'. Vrij snel werd de naam veranderd in 'Arnhemse Courant', waarvan de laatste krant in 2001 werd verspreid.

Begin jaren negentig werd in Nijmegen een groot pand aan de Waal gebouwd, dat het nieuwe hoofdkantoor van 'De Gelderlander' werd. Een ideale plek. Het pand stond nabij de binnenstad, maar gevestigd op het industrieterrein. Medewerkers konden het kantoor gemakkelijk bereiken. Ook nog eens geschikt voor distributiekantoor.

In de jaren negentig werd ook de 'Winterswijkse krant' overgenomen. De groeiende Nederlandse economie zorgde ervoor dat het aantal abonnees steeg.

Uitgever Wegener in Apeldoorn nam in 2001 'De Gelderlander' over van uitgever VNU. Door deze overname ging 'De Gelderlander' samen met de 'Arnhemse Courant' en het 'Gelders Dagblad'. Er kwamen hierdoor ruim 40.000 abonnees bij. Tevens ging het aantal regionale edities van tien naar veertien. Deze overname zorgde ervoor dat 'De Gelderlander' nu nog steeds tot een van grootste dagbladen van Nederland behoort. In 2012 was er een oplage van 129.000 exemplaren.

Tegenwoordig heeft 'De Gelderlander' met print en online samen dagelijks een bereik van ruim 500.000.

Het verspreidingsgebied:
De Achterhoek, Arnhem e.o., de Betuwe, De Vallei, Liemers, Maasland, Maas en Waal, Nijmegen e.o., Rivierenland en Wijchen-Beuningen.

Lees verder

Een greep uit één van onze archieven van De Gelderlander:

Deze lijst is slechts één van onze archieven, zoek bovenaan deze pagina op uw gewenste datum om alle beschikbare kranten te bekijken. Alle getoonde kranten zijn originele archiefstukken, u krijgt dus niet enkel de historische voorpagina van Algemeen Dagblad maar de complete échte krant zoals die vroeger op de deurmat viel.