Selecteer een datum en bekijk alle kranten & tijdschriften:

  • Een uniek cadeau om te geven, een ervaring om te krijgen!
  • Verzending vanuit ons archief nu ook binnen 24 uur mogelijk!
  • Het meest originele relatie geschenk bij een jubileum!
  • Leeuwarder courant
  • Leeuwarder courant
  • Leeuwarder courant
  • Leeuwarder courant

Benieuwd naar uw datum?

Vul uw datum bovenaan deze pagina in om te zien
of deze titel beschikbaar is voor uw gewenste datum.

Leeuwarder courant

De Leeuwarder Courant (LC) is hoofdzakelijk Nederlandstalig, maar er staan ook Friese artikelen in. Bovendien worden Friese citaten in het Fries opgeschreven.

  • Land van herkomst: Nederland
  • Beschikbare periode: 1752 - 1988
De Leeuwarder Courant werd opgericht in 1752 en is hiermee de oudste onder dezelfde titel opererende krant van Nederland. Het dagblad is de grootste krant van Friesland en wordt uitgegeven door NDC Mediagroep, met onder andere het Dagblad van het Noorden. De Leeuwarder Courant (LC) is hoofdzakelijk Nederlandstalig, maar er staan ook Friese artikelen in. Bovendien worden Friese citaten in het Fries opgeschreven. Inhoud [verbergen] * 1 Geschiedenis * 2 Regionale dagbladen in Friesland * 3 Digitaal Archief * 4 Medewerkers of oud-medewerkers * 5 Externe links [bewerken] Geschiedenis De Leeuwarder Saturdagse Courant werd uitgegeven door de boekdrukker Abraham Ferwerda. De eerste redactie werd gevormd door twee Hervormde dominees. In het begin stond er alleen maar buitenlands nieuws in, want dit was wat de lezers, voornamelijk kooplieden, aansprak. Later kwam er ook nationaal nieuws in de krant en pas sinds 1850 ook provinciaal nieuws. Na de dood van Ferwerda zette zijn schoonzoon Doeke Ritske Smeding de krant voort. Tot 1947 bleef de Leeuwarder in handen van deze familie. De krant wilde een beschaafde krant zijn en plaatste daarom slechts "serieus" nieuws en was ook principieel tegen interviews. In 1893 kwam er een nieuwe hoofdredacteur die ook zorgde voor andere genres in de krant, maar interviews bleven tot 1930 uit den boze. Daarna verschenen er ook strips, reportages en verhalen over het dagelijks leven. In de Tweede Wereldoorlog werd door de Duitsers een NSB-hoofdredacteur aangesteld. Na deze oorlog groeide de krant uit tot een provinciale kwaliteitskrant. Per 1 november 1969 ging de uit het verzet voortgekomen Friese Koerier op in de Leeuwarder Courant. [bewerken] Regionale dagbladen in Friesland De Friezen verkeren in de positie dat lezers kunnen kiezen uit twee regionale dagbladen, dit in tegenstelling tot de meeste andere provincies in Nederland. Het andere regionale dagblad in Friesland is het Friesch Dagblad. [bewerken] Digitaal Archief Op 24 oktober 2007 waren alle 255 jaargangen (meer dan 795.000 pagina's) van de Leeuwarder Courant gedigitaliseerd. Het online LC-archief is tot stand gebracht door de Stichting Digitaal Archief Leeuwarder Courant (SDALC), een samenwerking van de NDC Mediagroep en Tresoar. [bewerken] Medewerkers of oud-medewerkers * Jetske Bilker * Laurens ten Cate, hoofdredacteur (1969-1978) * Sikke Doele, kunstcriticus * Jeroen Elshoff * Eddy Evenhuis, hoofdredacteur (1955-1983) * Hylkje Goïnga * Guus Hellegers, kunstcriticus * Atte Jongstra, recensent * Rely Jorritsma * Ebbing Kiestra * Haije Kramer, schaakmedewerker * Rob Meines * Ruben L. Oppenheimer, cartoonist * Coen Peppelenbos, literatuurcriticus * Durk van der Ploeg, typograaf * Hylke Speerstra, hoofdredacteur * Theo Steeman, striptekenaar * Bart Tammeling, columnist * Pieter Terpstra * Rink van der Velde * Anne Wadman * Michaël Zeeman, recensent

Lees verder

Een greep uit één van onze archieven van Leeuwarder courant:

Deze lijst is slechts één van onze archieven, zoek bovenaan deze pagina op uw gewenste datum om alle beschikbare kranten te bekijken. Alle getoonde kranten zijn originele archiefstukken, u krijgt dus niet enkel de historische voorpagina van Algemeen Dagblad maar de complete échte krant zoals die vroeger op de deurmat viel.