Oorlogskranten
Op 10 mei 1940 werd Nederland bezet door het Duitse leger. Vanaf dat moment werd de pers in hun vrijheid belemmerd. De bezetter bepaalde wat in de kranten kwam te staan om de publieke opinie te beïnvloeden. Wie zich niet aan de instructies hield, riskeerde een publicatieverbod. Een aantal kranten besloten per direct hun werkzaamheden neer te leggen. Anderen weigerden de berichtgeving van de Duitsers te vermelden. Zij vormden ‘de stem van het verzet’ en waren genoodzaakt ‘ondergronds’ te gaan werken. Deze oorlogskranten, waaronder Het Parool, Trouw, Vrij Nederland en De Waarheid, behoorden tot de ‘illegale’ pers.
‘Illegale’ vs ‘legale’ pers
De ‘illegale’ pers hield de burger onder andere op de hoogte van het nieuws dat niet in ‘legale’ pers werd vermeld, maatregelen van het Duitse leger en verzetsdaden. Tevens riepen deze oorlogskranten op de ‘legale’ pers niet meer te vertrouwen. Kranten, zoals Algemeen Handelsblad, Het Volk, De Telegraaf en De Volkskrant, schuwden niet om de Duitse propaganda te publiceren.
De komende tijd zullen we meer aandacht gaan besteden aan de oorlogskranten en de ontwikkelingen in de pers ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast zullen we aandacht schenken aan de oorlogskranten die in de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) verschenen.
Oorlogskrant bestellen
In ons archief hebben we nog originele exemplaren van diverse oorlogskranten liggen, zoals de abonnee de krant destijds ontving. U krijgt géén kopie van de voorpagina of van bepaalde berichtgevingen. Wij verkopen alleen dé echte kranten.
Wilt u weten wat er in de oorlog in de krant stond? Bent u op zoek naar een specifieke oorlogskrant? Wilt u iemand verrassen met een speciale krant? Op onze website vindt u alle oorlogskranten die in ons archief aanwezig zijn.
Neem voor meer informatie gerust contact met ons op!