Selecteer een datum en bekijk alle kranten & tijdschriften:

  • Een uniek cadeau om te geven, een ervaring om te krijgen!
  • Verzending vanuit ons archief nu ook binnen 24 uur mogelijk!
  • Het meest originele relatie geschenk bij een jubileum!

Zomervakantie

Wij zijn met vakantie van 16 juli t/m 26 augustus.

Profiteer daarom van 10% vakantiekorting op een krant naar keuze!

Bestellingen worden vanaf 27 augustus verwerkt in volgorde van binnenkomst.

Oorlogskranten uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog

06 januari 2017 Tweede Wereldoorlog

De oorlogskranten uit de periode 1940 – 1945, maar ook 1914 – 1918, zijn vandaag de dag moeilijk te bemachtigen. Veel kranten zijn verloren gegaan. De exemplaren die nog bewaard zijn gebleven, zijn veelal in het bezit van musea, instellingen en stichtingen. Via Krant van uw Geboortedag is het alsnog mogelijk om een of meerdere originele oorlogskranten uit 1940 -1945 te bemachtigen!

Oorlogskranten uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog

Oorlogskranten 

Op 10 mei 1940 werd Nederland bezet door het Duitse leger. Vanaf dat moment werd de pers in hun vrijheid belemmerd. De bezetter bepaalde wat in de kranten kwam te staan om de publieke opinie te beïnvloeden. Wie zich niet aan de instructies hield, riskeerde een publicatieverbod. Een aantal kranten besloten per direct hun werkzaamheden neer te leggen. Anderen weigerden de berichtgeving van de Duitsers te vermelden. Zij vormden ‘de stem van het verzet’ en waren genoodzaakt ‘ondergronds’ te gaan werken. Deze oorlogskranten, waaronder Het ParoolTrouwVrij Nederland en De Waarheid, behoorden tot de ‘illegale’ pers. 

‘Illegale’ vs ‘legale’ pers 

De ‘illegale’ pers hield de burger onder andere op de hoogte van het nieuws dat niet in ‘legale’ pers werd vermeld, maatregelen van het Duitse leger en verzetsdaden. Tevens riepen deze oorlogskranten op de ‘legale’ pers niet meer te vertrouwen. Kranten, zoals Algemeen HandelsbladHet VolkDe Telegraaf en De Volkskrant, schuwden niet om de Duitse propaganda te publiceren. 

De komende tijd zullen we meer aandacht gaan besteden aan de oorlogskranten en de ontwikkelingen in de pers ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast zullen we aandacht schenken aan de oorlogskranten die in de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) verschenen. 

Oorlogskrant bestellen 

In ons archief hebben we nog originele exemplaren van diverse oorlogskranten liggen, zoals de abonnee de krant destijds ontving. U krijgt géén kopie van de voorpagina of van bepaalde berichtgevingen. Wij verkopen alleen dé echte kranten.

Wilt u weten wat er in de oorlog in de krant stond? Bent u op zoek naar een specifieke oorlogskrant? Wilt u iemand verrassen met een speciale krant? Op onze website vindt u alle oorlogskranten die in ons archief aanwezig zijn. 

Neem voor meer informatie gerust contact met ons op! 

iDEAL bancontact Visa Mastercard Sofort Giropay Paypal

Zomervakantie

Wij zijn met vakantie van 16 juli t/m 26 augustus.

Profiteer daarom van 10% vakantiekorting op een krant naar keuze!

Bestellingen kunt U wel plaatsen en worden vanaf 27 augustus verwerkt in volgorde van binnenkomst.