Ferdi E. stond op de ochtend van de ontvoering rustig te wachten totdat Heijn, net als elke ochtend zijn auto uit de garage haal en in de auto stapt. Hij zou die dag een afspraak hebben met een vertegenwoordiger. Een afspraak die Ferdi E. had gemaakt.
Op de oprit bij het huis van Gerrit Jan Heijn stapte E. met een pistool bij de zakenman in de auto en dwong hem te gaan rijden. Na een lange tocht via Apeldoorn, Zwolle en Arnhem kwamen ze ’s avonds rond half tien aan in de bossen van Doorwerth. Daar werd Gerrit Jan Heijn doodgeschoten.
Lange tijd deed Ferdi E. voor dat de Ahold-topman nog in leven was. Toen de familie niet wilde instemmen met het losgeld van circa 7,7 miljoen gulden, stuurde E. de bril en een afgesneden pink op. Daarbij zat een briefje met de tekst ‘Gerrit Jan Heijn zal voorlopig moeite hebben met piano spelen’.
Op 27 november 1987 was alsnog het losgeld op de afgesproken plek neergelegd. Daarna werd niets meer van Gerrit Jan Heijn vernomen en werd gevreesd dat hij niet meer zou leven. In december nam de politie het besluit om 1 miljoen euro uit te loven voor de gouden tip. De gouden tip zat niet tussen de uiteindelijke 12.000 reacties.
In februari 1988 kwam bij de AMRO Bank een bankbiljet van 250 gulden binnen met een nummer uit de serie bankbiljetten van het overgedragen losgeld. Het geld zou bij een kleine slijterij in Amsterdam-Noord zijn uitgegeven. Rechercheurs gingen undercover en hielden Elsas lange tijd in de gaten.
Op 6 april 1988 werd Ferdi E. uiteindelijk opgepakt. Hij bekende de moord op Gerrit Jan Heijn. Diezelfde dag vertelde E. nog waar hij de topman en het moordwapen had begraven.
In december 1988 werd Elsas in hoger beroep door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf en terbeschikkingstelling, wegens ontvoering, afpersing en moord op Gerrit Jan Heijn.
Ferdi E. kwam in augustus 2001 vrij na een afgeronde TBS-handeling en strafverindering wegens goed gedrag. Op 3 augustus 2009 werd Elsas op zijn fiets in Vorden door een graafmachine geschept. Bij aankomst in het ziekenhuis overleed hij. Elsas was 66 jaar geworden.
Een uitgebreid verslag van de ontvoering van Gerrit Jan Heijn vindt u op de website van Panorama.
In 2006 verscheen het boek 'De verzoening. Het verhaal van Hank Heijn' geschreven door journalist Alex Verburg. Het was de eerste en laatste keer dat de weduwe van Gerrit Jan Heijn haar verhaal vertelde.