Selecteer een datum en bekijk alle kranten & tijdschriften:

  • Een uniek cadeau om te geven, een ervaring om te krijgen!
  • Verzending vanuit ons archief nu ook binnen 24 uur mogelijk!
  • Het meest originele relatie geschenk bij een jubileum!

Nijntje viert 60ste verjaardag

21 juni 2015 Jubilea
Nijntje viert 60ste verjaardag

Op 21 juni 2015 is het 60 jaar geleden dat het eerste boekje over Nijntje is verschenen. Om dit heugelijk feit te vieren, wordt het gehele jaar diverse activiteiten in heel Nederland gevierd. Er zijn onder andere diverse tentoonstellingen, een theaterconcert ‘Nijntje viert feest’ en iedere maand verschijnt een nieuw postzegelvel.

Eerste Nijntje van Dick Bruna

Dick Bruna (23 augustus 1927, zoon van uitgever A.W. Bruna) , de ‘vader’ van Nijntje, tekende in 1955 het eerste Nijntje verhaal voor zijn 1-jarig zoontje. Dat doet hij naar aanleiding van het vertellen van een verhaal over een konijn bij hun vakantiewoning. Of dit verhaal helemaal waar is, is lastig te zeggen. Er gaan ook andere verhalen over het ontstaan van Nijntje in de rondte, waaronder een pluchen knuffelkonijn van zijn zoontje.

Nijntje voor ‘klein’ publiek

De Nijntje-boekjes werden bewust in een klein formaat gemaakt. Bruna wilde dat de boekjes voor zijn publiek bleven en niet voor de ouders van zijn publiek. Elk boekje had 24 pagina’s, waarvan op de rechter pagina’s altijd een illustratie stond en op de linker pagina’s vier versregels waren geschreven. In de teksten werden consequent geen hoofdletters gebruikt. Ook niet voor namen. Voor de illustraties werden primaire kleuren gebruikt.

Nijntje in het buitenland

De boekjes over Nijntje zijn in meer dan vijftig talen vertaald. Wereldwijd heeft Dick Bruna meer dan 85 miljoen exemplaren verkocht, met name in Japan zijn veel boekjes over de toonbank gegaan. Omdat de naam Nijntje in de meeste landen niet is uit te spreken, wordt het konijntje in het buitenland ook wel Miffy genoemd. In 2014 en 2015 zijn er nog Nijntje-boekjes in verschillende dialecten verschenen, waaronder in het Haags, Gronings, Utrechts en Twents.

Op 30 juli 2014 werd bekendgemaakt dat er geen Nijntje-boekjes meer door Dick Bruna zouden worden uitgegeven.
Bronnen: nijntje.nlcentraalmuseum.nl

iDEAL bancontact Visa Mastercard Sofort Giropay Paypal

Zomervakantie

Wegens vakantie zijn wij gesloten van 15 mei t/m 30 juni. 

In volgorde van ontvangst worden de bestellingen vanaf 3 juli verstuurd.