Selecteer een datum en bekijk alle kranten & tijdschriften:

  • Een uniek cadeau om te geven, een ervaring om te krijgen!
  • Verzending vanuit ons archief nu ook binnen 24 uur mogelijk!
  • Het meest originele relatie geschenk bij een jubileum!

Mata Hari: executie 100 jaar geleden

13 oktober 2017 Nederlandse geschiedenis

Mata Hari werd op 15 oktober 1917 buiten Parijs door een vuurpeloton geëxecuteerd. De Nederlandse exotische danseres was schuldig bevonden van hoogverraad. Ze zou in de Eerste Wereldoorlog onder de naam Spionne H21 werken voor de Duitse inlichtingendienst. In ruil voor het verstrekken van informatie over het Franse leger, waar ze veel mannen met een hoge functie kende vanwege haar werk in Parijs als danseres, kreeg ze veel geld. 

Mata Hari: executie 100 jaar geleden

Dubbelleven

Uiteindelijk werd haar dubbelleven haar fataal. Zowel de Duitsers als de Fransen vertrouwden haar op den duur niet meer. Op 13 februari 1917 werd Mata Hari in haar hotelkamer door de Franse politie gearresteerd. Ze werd beschuldigd van spionage en verstandhouding met de vijand. Vanuit de gevangenis probeerde de danseres de buitenwereld nog te overtuigen van haar onschuld en deed de Nederlandse regering nog gratieverzoek. Helaas, het mocht niet baten...

Executie Mata Hari

Op 15 oktober vond de executie plaats. Vlak voor de executie sprak Mata Hari nog een paar woorden: 'Dood is niets, leven trouwens ook niet. Sterven, slapen, overgaan in niets, wat maakt het uit? Alles is een illusie.'

Wie was Mata Hari?

Mata Hari was de artiesten naam van Margaretha Geertruida Zelle. Ze werd geboren op 7 augustus 1876 in Leeuwarden. Toen ze 18 jaar was, reageerde ze op een contactadvertentie in de krant van KNIL-kapitein Rudolph MacLeod. Hij was twintig jaar ouder dan haar. Op 11 juli 1895 trouwde Mata Hari met hem en vertrokken ze naar Nederlands-Indië. Hier kregen ze in 1897 een zoon en een jaar later een dochter. In 1899 overleed het jongetje.

In Nederlands-Indië verdiepte ze zich in de Indische cultuur en werd ze lid van een dansgroep. De Friezin besloot te gaan dansen onder de naam Mata Hari, dat ‘Oog van de dageraad’ betekent. Door huwelijksproblemen besloot het gezin in 1902 terug te keren naar Nederland. Eenmaal in Nederland lieten ze het huwelijk ontbinden en vertrok Mata Hari alleen naar Parijs.

Begin 1905 begon ze met het opvoeren van de exotische dansen waarmee ze uiteindelijk beroemd zou worden. Haar optredens werden meteen een succes. Ze nam vanaf toen permanent de naam Mata Hari aan. 

Nog steeds populair

Het leven van Mata Hari is in verschillende landen verfilmd met bekende actrices, zoals Zsa Zsa Gábor en Sylvia Kristel, die de rol van de danseres vertolkten. Ook zijn er nationale en internationale toneel- en balletvoorstellingen over het leven van de danseres uitgevoerd. Herman van Veen heeft zich tijdens het schilderen van enkele schilderij laten inspireren door Mata Hari.

Expositie in 2018

In het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 zal er vanaf 14 oktober 2018, 100 jaar na haar dood, in het Fries Museum een expositie over het leven van Mata Hari worden geopend.






Afbeelding: Wikipedia.nl
iDEAL bancontact Visa Mastercard Sofort Giropay Paypal