Selecteer een datum en bekijk alle kranten & tijdschriften:

  • Een uniek cadeau om te geven, een ervaring om te krijgen!
  • Verzending vanuit ons archief nu ook binnen 24 uur mogelijk!
  • Het meest originele relatie geschenk bij een jubileum!

De Berlijnse Muur: tweedeling tussen het Oosten en het Westen

12 augustus 2014 In de media

Van 12 op 13 augustus 1961 werd met de bouw van de Berlijnse Muur gestart. De ‘muur’ stond bekend als hét symbool van de Koude Oorlog maar ook om de tweedeling van Duitsland (Oost- en West-Duitsland). Walter Ulrich en de Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov wilden met de 45,1 kilometer zwaarbewaakte, lange muur een einde maken aan de leegloop van Oost-Duitsland.

De Berlijnse Muur: tweedeling tussen het Oosten en het Westen

De Koude Oorlog

Direct na de Tweede Wereldoorlog werd de Koude Oorlog aangekondigd. Een oorlog tussen het ‘Westen’ en het ‘Oosten’, waarin Berlijn een centrale rol speelde. Duitsland was in vier bezettingszones opgedeeld. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de Sovjet-Unie hadden het land verdeeld, evenals de hoofdstad Berlijn.

Op 23 mei 1949 werd Bondsrepubliek Duitsland (West-Duitsland) opgericht. Een paar maanden later, op 7 oktober 1949, werd binnen de zone van de Sovjet-Unie de Duitse Democratische Republiek (DDR, Oost-Duitsland) gesticht.

Van ‘Oost’ naar ‘West’

Sinds de oprichting van de DDR vluchtten steeds meer mensen van het ‘Oosten’ naar het ‘Westen’. Met name hoogopgeleiden zagen geen toekomst in Oost-Duitsland. Voor Oost-Duitsland had dit grote gevolgen voor de economie. Volgens Ulrich en Chroesjtjov was het bouwen van een muur de enige oplossing om mensen tegen te houden.

‘Opfer des Stalinisme’

Binnen enkele weken was de Muur gereed. Grenswachters werden opgeleid om mensen, die probeerden te vluchten, neer te schieten. Het Westen was accepteerde de Muur niet. Er werd onder andere een monument, ‘Opfer des Stalinisme’, aan de westzijde geplaatst.

‘Ich bin ein Berliner’

Op 26 juni 1963 bracht de Amerikaanse president John F. Kennedy een bezoek aan Berlijn. Daar sprak hij de bekende woorden ‘Ich bin ein Berliner’. Bijna 25 jaar later (1987) verzoekt de destijds Amerikaanse president Ronald Reagan, vanuit Berliner, president Gorbatsjov (Sovjet-Unie) de Berlijnse Muur af te breken.

De ‘Val’

Na 28 jaar kwam voor het Oosten eindelijk de verlossing. Tijdens een persconferentie op 9 november 1989 maakte Günter Schabowski, een politicus uit de DDR, bekend dat de toegangswegen naar het Westen per direct open zouden gaan. De ‘Val’ van de ‘Muur’ werd een feit. Vanuit Moskou liet men weten niet in te grijpen. Oost-Duitsers trokken massaal naar de Berlijnse Muur om de poorten open te zien gaan. Oost en West werden herenigd.

Foto's: www.plazilla.com en www.geschiedenislessen.nl

iDEAL bancontact Visa Mastercard Sofort Giropay Paypal

Verhuizing

LET OP: De collectie van het Historisch Archief gaat verhuizen en dat is een flinke klus.

Voor u betekent dit dat wij gesloten zijn t/m 8 april. Maar uw wachten is de moeite waard: na 8 April kunnen

wij u met een historisch verbeterde snelheid en service van dienst zijn. Heel graag tot 9 April!

Natuurlijk kunt U wel bestellingen plaatsen en worden deze in volgorde van ontvangst vanaf 9 April verstuurd.