Selecteer een datum en bekijk alle kranten & tijdschriften:

  • Een uniek cadeau om te geven, een ervaring om te krijgen!
  • Verzending vanuit ons archief nu ook binnen 24 uur mogelijk!
  • Het meest originele relatie geschenk bij een jubileum!

Beertje Paddington viert 59ste verjaardag

09 oktober 2017 Jubilea

Beertje Paddington werd op 13 oktober 1958 voor het eerst aan het publiek geïntroduceerd door de Britse schrijver Michael Bond in het boek A Bear Called Paddington. Het beertje was direct een groot succes. Niet alleen in Groot-Brittanië, maar ook ver daarbuiten. In 40 talen is het avontuur van Paddington vertaald en in 20 landen uitgegeven.

Beertje Paddington viert 59ste verjaardag

Wie is Beertje Paddington?

Beertje Paddington is geboren in Peru en groeide op bij zijn tante Lucy. Omdat zijn tante er zeker van was dat haar neefje op een dag het grote avontuur in Groot-Brittanië zou opzoeken, leerde zij hem de Engelse taal. Zijn oom Pastuzo was na een aardbeving vermist. Ze hadden hem nooit meer gevonden. Paddington kreeg van zijn tante als aandenken de rode hoed en koffer van zijn oom - nu het handelsmerk van Beertje Paddington.

Op reis naar Groot-Brittanië

Toen tante Lucy de gepensioneerde leeftijd bereikte, besloot ze Paddington als verstekeling op de boot naar Groot-Brittanië te zetten. Hij moest zich op de boot verstoppen om zonder problemen de lange overtocht te maken. Zelf ging ze naar het verzorgingstehuis in Lima. Daar kon tante Lucy niet meer voor hem zorgen. 

Marmelade

Voor de eerste dagen had hij vijf potten marmelade meegekregen, die Paddington zorgvuldig in zijn koffer bewaarde. Het was de lekkerste marmelade die hij ooit had geproefd. In ieder geval tot aan Londen moest Paddington hier voldoende aan hebben.

Familie Brown

Toen Beertje Paddington in Southampton was aangekomen, pakte hij direct de trein naar Londen. Hij stapte uit op station London Paddington. Hier verbleef hij enkele uren, totdat familie Brown de beer ontdekten. Aan zijn jas hing een kaartje met daarop geschreven: ‘Please look after this bear. Thank you.’ De familie gaf hem uiteindelijke de naam Paddington. De naam van het station waar ze Beertje Paddington hadden gevonden.

Hoe is Beertje Paddington ontstaan?

De Britse schrijver Michael Bond, destijds cameraman bij BBC, moest op kerstavond nog snel cadeautjes kopen. In een winkel zag hij op een plank een beer met kaplaarzen aan helemaal alleen zitten. De schrijver kocht het beertje direct, toen nog niet wetende dat hij twee jaar later een boek over Beertje Paddington ging schrijven. Laat staan dat hij ruim 35 miljoen exemplaren ging verkopen.

Weetjes over Beertje Paddington

  • In 1976 bracht BBC de eerste televisieserie over de beer uit (tot 1980).

  • In 1989 maakte Hanna-Barbera (Amerikaanse tekenfilmstudio) de eerste tekenfilmserie.

  • In 1997 tot aan 2000 kwam er een tekenfilmserie met meer dan 100 afleveringen.

  • In 2000 werd de ‘vader’ van Paddington (Michael Bond) door queen Elizabeth geridderd voor het creëren van zijn ‘berenzoon’.

  • In 204 verscheen de eerste film in de bioscopen: Paddington.

  • Op 28 juni 2017 overleed de creator of Paddington op 91-jarige leeftijd. 


Beertje Paddington in de bioscoop

Op 6 december 2017 gaat de tweede film van Beertje Paddington, Paddington 2, in Nederland in de première. Ook in deze film beleeft het beertje een groot avontuur!

 

Heeft u avonturen van Beertje Paddington gelezen of gezien?


Afbeelding: Vandaag in de geschiedenis
iDEAL bancontact Visa Mastercard Sofort Giropay Paypal