Selecteer een datum en bekijk alle kranten & tijdschriften:

  • Een uniek cadeau om te geven, een ervaring om te krijgen!
  • Verzending vanuit ons archief nu ook binnen 24 uur mogelijk!
  • Het meest originele relatie geschenk bij een jubileum!

AD, de historische krant van Willem Pluygers

22 januari 2019

Algemeen Dagblad kent een rijke historie. Op 26 april 1946 rolde de eerste editie van de persen. Oprichter Willem Pluygers zorgde ervoor dat Rotterdam een krant rijker was en daarmee heel Nederland. Het Algemeen Dagblad werd een landelijke, onafhankelijk krant met een breed lezerspubliek. 
 

AD, de historische krant van Willem Pluygers

Samenwerking met AD

De afgelopen decennia heeft de krant over vele gebeurtenissen geschreven. In 2018 is de bundel ‘AD, de historische krant’ uitgebracht met de meest spraakmakende gebeurtenissen van de afgelopen 70 jaar uit het Algemeen Dagblad. Hiervoor zijn diverse historische kranten bij Historisch Archief opgevraagd. We hebben de redactie van AD mogen voorzien van verschillende covers. Allemaal edities van historische kranten die bij uitgeverijen niet meer zijn na te bestellen.

Historisch Archief

In het archief van Historisch Archief liggen vele historische kranten van zowel Nederlandse als buitenlandse landelijke, regionale en lokale dagbladen. Dit zijn kranten die door mensen destijds zijn bewaard. Velen zijn in archieven en bibliotheken terechtgekomen, en uiteindelijk hebben wij ze mogen opkopen. Op deze manier hebben we veel historische kranten van AD in handen gekregen.

Historische kranten

Alle kranten die in ons archief liggen, zijn in goede staat. Bij veel kranten zijn zelfs de bijlagen nog aanwezig. De kranten zijn geweldig om voor even terug te gaan in de tijd. De tijd gaat snel. Een cliché, maar waar. Doordat de tijd snel gaat, vergeten we vaak wat er in de wereld allemaal is gebeurd. Natuurrampen, economische rampen, huwelijken, geboorten, maar ook ziekte en mensen die zijn overleden. Op het moment dat je een historische krant erbij pakt, dan pas besef je hoe snel de tijd gaat!

Speciale editie AD

Terug naar de speciale editie ‘AD, de historische krant’. Zoals vermeld staan in deze krant vele spraakmakende gebeurtenissen, die AD in de afgelopen 70 jaar heeft gepubliceerd. Een van de gebeurtenissen is de Tour de France die in 1954 in Nederland voor het eerst is gereden. Dankzij Willem Pluygers!

Tour de France 1954

De oprichter van Algemeen Dagblad kon het niet hebben dat De Telegraaf in 1949 weer toestemming had gekregen om te publiceren. Aangezien hij een fijne neus had voor ontwikkelingen in de dagbladenbranche, was de uitgever in hart en nieren druk aan het kijken hoe hij zijn AD kon verbinden aan een uniek evenement. Als je een uniek evenement in Nederland wilt organiseren, dan moet je daar zelf voor zorgen. Daarom zette Pluygers zijn zinnen op het binnenhalen van de Tour de France.

In 1954 was het unieke evenement een feit. De Tour de France kwam voor het eerst naar Nederland! Het was een hele goede zet van Willem Pluygers geweest. AD kreeg in één klap nationale naamsbekendheid. Deze actie heeft ertoe geleid dat Algemeen Dagblad niet meer uit het medialandschap van Nederland is weg te denken. In een interview in 2010 had de uitgever gezegd: “Ons imago was te Rotterdams met te veel regionale en lokale adverteerders. Ik wilde AD-abonnementen verkopen. Er stonden honderdduizenden mensen langs de route.” De Tour de France bracht hem uiteindelijk 130.000 gulden op.

Echte, oude krant

De redactie van AD had destijds een speciale editie voor de Tour de France uitgebracht. Een origineel exemplaar van deze historische krant hebben wij in ons archief liggen! Dat kan alleen omdat een lezer de krant decennialang heeft bewaard. De echte, oude krant is nog in een zeer goede staat. Je kunt het je niet voorstellen, maar deze speciale editie van Algemeen Dagblad kostte in 1954 slechts 25 cent. Abonnees kregen de krant gratis.

De Tour de France in 1954 was een prachtig uniek evenement in Nederland, deze behoort zeker tot de zeventig meest spraakmakende gebeurtenissen van AD!

iDEAL bancontact Visa Mastercard Sofort Giropay Paypal