Selecteer een datum en bekijk alle kranten & tijdschriften:

 • Een uniek cadeau om te geven, een ervaring om te krijgen!
 • Verzending vanuit ons archief nu ook binnen 24 uur mogelijk!
 • Het meest originele relatie geschenk bij een jubileum!

Zomervakantie

Wij zijn met vakantie van 16 juli t/m 26 augustus.

Profiteer daarom van 10% vakantiekorting op een krant naar keuze!

Bestellingen worden vanaf 27 augustus verwerkt in volgorde van binnenkomst.

 • Wereldkroniek
 • Wereldkroniek
 • Wereldkroniek
 • Wereldkroniek
 • Wereldkroniek
 • Wereldkroniek
 • Wereldkroniek
 • Wereldkroniek
 • Wereldkroniek

Benieuwd naar uw datum?

Vul uw datum bovenaan deze pagina in om te zien
of deze titel beschikbaar is voor uw gewenste datum.

Wereldkroniek

'Wereldkroniek' werd voor het eerst in 1894 uitgebracht. Het tijdschrift was een kruising tussen PanoramaPrivé en Vorsten. In het blad stonden artikelen over filmsterren, vorstenhuizen en nieuws uit binnen- en buitenland. 'Wereldkroniek' was Neerlands oudste weekblad. 

 • Land van herkomst: Nederland
 • Beschikbare periode: 1918 - 1970
Bespreking van een nummer uit 1896: - Wereldkroniek, geïllustreerd Nieuwsblad voor iedereen. No. 33. 14 Nov. 1896. - Kerstnummer van de Wereldkroniek. 1896. Rotterdam, Nijgh en van Ditmar. Wij zullen het maar bekennen, al mogen kwaadgezinden er ook de gevolgtrekking uit maken dat De Gids niet genoeg op de hoogte is van hetgeen er in Nederland omgaat: het was voor het eerst dat de Wereldkroniek ons onder de oogen kwam. De uitgevers van dit weekblad zijn op den oorspronkelijken - of is 't een Amerikaanschen ? - inval gekomen om elken geabonneerde te verzekeren tegen ongelukken en dit onder even oorspronkelijke, of Amerikaansche, voorwaarden. Zoo'n mementomori kan zijn nut hebben. Zoo krijgt men ƒ 1000 bij een doodelijke kwetsuur, - mits het ongeluk den abonné niet met een vigelante overkome! De bepaling is voor vigelanteverhuurders, noch vleiend, noch voordeelig, - maar daar heeft een tijdschrift als het onze zich niet warm over te maken. Het grootste gedeelte van het nummer van 14 November wordt ingenomen door een verzameling vroolijke en sombere, nederige en pedante, gezonde en ziekelijke, sprekende en nietszeggende, wakkere en slaperige gezichten van sanguinische, cholerische, lymphatische en apathische landgenooten, van welke ons op den omslag van het daarbij gevoegd Kerstnummer verzekerd wordt dat het zijn ‘de voornaamste Nederlandsche letterkundigen en kunstenaren.’ Wanneer men die gezichten lang genoeg bekeken heeft, kan men het andere rijk geïllustreerde blad ter hand nemen en kennis maken met de letterkundige gewrochten en de reproductie van teekeningen en schilderijen van al die schrijvers en schilders. Zooals gezegd, het is een Kerstnummer, al verscheen het reeds 14 November, en nu is het aardig om te zien hoe snedig al die letterkundigen en kunstenaren in hun werk den winter hebben weten te pas te brengen. Zoo opent er een de rij met een opstelletje getiteld ‘De winter in onze dichtkunst’ en wanneer hij het over de staaltjes van dichtkunst had die dit nummer opluisteren, dan had die titel niet beter gekozen kunnen zijn. Zoo is er ook een reproductie van een schilderij: juffrouw met harp, op het punt om met instrument en al in een haard te vallen, en daaronder staat: ‘Winter.’ Er staat zeker nog veel meer merkwaardigs in, dat ons ontsnapt is, maar zoo bladzij aan bladzij te lezen van sneeuw en donkere dagen voor Kerstmis en winternacht en oudejaarsgedachten, en al maar door wintergezichten te bekijken van Apol en Duchatel en Nakken en Gabriël - dat houde een ander uit.

Lees verder

Een greep uit één van onze archieven van Wereldkroniek:

Deze lijst is slechts één van onze archieven, zoek bovenaan deze pagina op uw gewenste datum om alle beschikbare kranten te bekijken. Alle getoonde kranten zijn originele archiefstukken, u krijgt dus niet enkel de historische voorpagina van Algemeen Dagblad maar de complete échte krant zoals die vroeger op de deurmat viel.

iDEAL bancontact Visa Mastercard Sofort Giropay Paypal

Zomervakantie

Wij zijn met vakantie van 16 juli t/m 26 augustus.

Profiteer daarom van 10% vakantiekorting op een krant naar keuze!

Bestellingen kunt U wel plaatsen en worden vanaf 27 augustus verwerkt in volgorde van binnenkomst.