Selecteer een datum en bekijk alle kranten & tijdschriften:

 • Een uniek cadeau om te geven, een ervaring om te krijgen!
 • Verzending vanuit ons archief nu ook binnen 24 uur mogelijk!
 • Het meest originele relatie geschenk bij een jubileum!

Zomervakantie

Wij zijn met vakantie van 16 juli t/m 26 augustus.

Profiteer daarom van 10% vakantiekorting op een krant naar keuze!

Bestellingen worden vanaf 27 augustus verwerkt in volgorde van binnenkomst.

 • Het Volk
 • Het Volk
 • Het Volk
 • Het Volk
 • Het Volk
 • Het Volk

Benieuwd naar uw datum?

Vul uw datum bovenaan deze pagina in om te zien
of deze titel beschikbaar is voor uw gewenste datum.

Het Volk

Dagblad Het Volk kwam op 2 april 1900 voor het eerst van de persen rollen. Een landelijk socialistisch dagblad dat met financiële steun van de Duitse partij Sozialdemokratische Partei Deutschlands kon verschijnen. Om de krant in eigen beheer te drukken, werd in Amsterdam een uitgeverij opgericht: De Arbeiderspers.

 • Land van herkomst: Nederland
 • Beschikbare periode: 1914 - 1944

Het Volk werd geleid door hoofdredacteur en leider van de politieke partij SDAP, Pieter Jelles Troelstra. Lang stond hij niet aan roer. Vanwege een conflict werd Troelstra in 1903 al door P.L. Tak vervangen.

Op zondag zat bij de krant de bijlage Het Zondagsblad. Voor de politieke prent zocht de redactie nog een tekenaar. Hiervoor werd in 1902 een prijsvraag uitgeschreven. De gelukkige winnaar werd Albert Hahn. Hij kreeg direct een vast dienstverband.
Piet van Reen was ook een van de medewerkers van Het Volk. Hij had in 1936 een politieke tekening gemaakt van Hitler, die door hoofdredacteur Ankersmit werd gepubliceerd. Vanwege het beledigen van een staatshoofd, moest Ankersmit een boete betalen van 150 gulden. In hoger beroep werd de hoofdredacteur alsnog vrijgesproken.

Het ging goed met de socialistische krant, dat leidde tot een nieuwe editie. In Den Haag verscheen een nieuwe krant onder de naam Vooruitmet onder andere Simon Carmigge in de redactie.

In de oorlog

Na de inval dan de Duitsers dachten de directie en de redactie van Het Volk dat ze de zelfstandigheid van het dagblad veilig hadden gesteld. De toezeggingen van de Duitsers bleken loze beloftes. Vanaf 20 juli 1940 kwam de redactie in handen van NSB'er Rost van Tonningen.

Na de oorlog werd besloten om de titel van de krant aan te passen naar Het Vrije Volk.

 

Lees verder

Een greep uit één van onze archieven van Het Volk:

Deze lijst is slechts één van onze archieven, zoek bovenaan deze pagina op uw gewenste datum om alle beschikbare kranten te bekijken. Alle getoonde kranten zijn originele archiefstukken, u krijgt dus niet enkel de historische voorpagina van Algemeen Dagblad maar de complete échte krant zoals die vroeger op de deurmat viel.

iDEAL bancontact Visa Mastercard Sofort Giropay Paypal

Zomervakantie

Wij zijn met vakantie van 16 juli t/m 26 augustus.

Profiteer daarom van 10% vakantiekorting op een krant naar keuze!

Bestellingen kunt U wel plaatsen en worden vanaf 27 augustus verwerkt in volgorde van binnenkomst.