Wij zijn er even tussenuit van 8 november t/m 22 november.
Bestellingen worden vanaf 25 november verwerkt in volgorde van binnenkomst.
Vul uw datum bovenaan deze pagina in om te zien
of deze titel beschikbaar is voor uw gewenste
datum.
Dagblad Het Vaderland is opgericht in 1869 door drie uitgevers Albert Willem Sijthoff, Dirk Anthonie Thieme en Artinus Nijhoff. Zij werden ook wel 'Het Driemanschap' genoemd. Het dagblad had een progressief-liberale signatuur. In 1982 werd de krant voor het laatst gedrukt.
Dagblad Het Vaderland kende een mooie, lange historie. Van 1869 tot en met 1982 werd de krant uitgegeven in Den Haag. In de beginjaren (van 1871 tot 1877) werd de krant, destijds nog een avondkrant, al vrijsnel een toonaangevende krant en spreekbuis van de Liberale Unie. Er werd veel aandacht besteed aan kunst en cultuur. In 1906 werd besloten om Het Vaderland al in de ochtend bij de abonnees te bezorgen.
De krant werd gemaakt door mensen met ieder een andere achtergrond. De journalistieke carrière van Simon Carmiggelt begon in de jaren dertig bij Het Vaderland. Ook Menno ter Braak kwam bij het publiek in beeld door als literair redacteur bij het dagblad aan de slag te gaan. Zijn wekelijkse kronieken werden een groot succes. Wat boekrecensies moesten worden, werden uiteindelijk essays over werken die uitgebreid werden besproken op zowel literair als maatschappelijk vlak. Het Vaderland werd in de jaren dertig dan ook richtinggevend voor de literaire kritiek.
Hoewel redacteuren tegen het nationaalsocialisme waren, was Het Vaderland dat niet. Na de bezetting werd zelfs gesproken over pro-Duits. Dat kwam onder meer door de stukken van Elisa Willem Kuyper. Door deze stukken kreeg het dagblad na de bevrijding een publicatieverbod tot 1951. De uitgever had geluk dat de Nieuwe Courant in 1936 door Het Vaderland werd opgenomen. Hierdoor kon in de 'verloren' jaren gebruik worden gemaakt van de Nieuwe Courant.
Na het publicatieverbod duurde het niet lang of Het Vaderland wist zijn positie als liberaal dagblad te heroveren. Nieuwe redacteuren gaven het dagblad een nieuw gezicht. Ze wisten de krant niet meer zo andelijk toonaangevend te maken als Menno ter Braak dat destijds had gedaan.
In de jaren zeventig was er nauwelijks nog plaats voor een deftige, liberaal-conservatieve Haagse krant. Vanaf 2 mei 1972 was Het Vaderland een kopblad van het Algemeen Dagblad. Het ledenaantal liep in de daaropvolgende jaren zodanig de uitgever besloot om de krant op te heffen. De laatste editie van Het Vaderland verscheen op 14 augustus 1982. Het Haagse ledenbestand werd overgdragen aan de Haagse divisie van Algemeen Dagblad.
Ben je verzamelaar en op zoek naar een hele jaargangen of meerdere exemplaren? Neem contact op met ons voor de kortingstarieven.
En vind je het leuk om een artikel of blog te schrijven over hierover? Neem dan contact op met ons. Iedere maand selecteren wij de leukste artikelen en belonen dit met € 100,- aan tegoed.
Deze lijst is slechts één van onze archieven, zoek bovenaan deze pagina op uw gewenste datum om alle beschikbare kranten te bekijken. Alle getoonde kranten zijn originele archiefstukken, u krijgt dus niet enkel de historische voorpagina van Algemeen Dagblad maar de complete échte krant zoals die vroeger op de deurmat viel.