Selecteer een datum en bekijk alle kranten & tijdschriften:

  • Een uniek cadeau om te geven, een ervaring om te krijgen!
  • Verzending vanuit ons archief nu ook binnen 24 uur mogelijk!
  • Het meest originele relatie geschenk bij een jubileum!

Het Vaderland van donderdag 05-02-1948

Dagblad Het Vaderland is opgericht in 1869 door drie uitgevers Albert Willem Sijthoff, Dirk Anthonie Thieme en Artinus Nijhoff. Zij werden ook wel 'Het Driemanschap' genoemd. Het dagblad had een progressief-liberale signatuur. In 1982 werd de krant voor het laatst gedrukt.

De getoonde afbeelding is slechts een voorbeeld van een oud exemplaar,
en zal niet van de datum zijn die u heeft geselecteerd.
De nieuwe courant (05-02-1948)
Certificaat van Echtheid

Let op! Kranten uit deze periode 1943-1948 kunnen kleiner van afmeting zijn. In deze periode heerste naast voedselschaarste ook papierschaarste als gevolg van de Tweede Wereldoorlog.

U ontvangt echte complete historische krant van 76 jaar geleden, geen kopie of herdruk en met een certificaat van echtheid!
historische krant wordt door onze archivaris opgezocht uit het archief en zorgvuldig gecontroleerd en verpakt!

Gebeurtenissen van donderdag 5 februari 1948 :

Geboren: Elco Brinkman, Nederlands politicus
Geboren: Sven-Gˆran Eriksson, Zweeds voetbaltrainer
Overleden: Johannes Blaskowitz (64), Duits militair

Dagblad Het Vaderland kende een mooie, lange historie. Van 1869 tot en met 1982 werd de krant uitgegeven in Den Haag. In de beginjaren (van 1871 tot 1877) werd de krant, destijds nog een avondkrant, al vrijsnel een toonaangevende krant en spreekbuis van de Liberale Unie. Er werd veel aandacht besteed aan kunst en cultuur. In 1906 werd besloten om Het Vaderland al in de ochtend bij de abonnees te bezorgen.

Literair en maatschappelijk

De krant werd gemaakt door mensen met ieder een andere achtergrond. De journalistieke carrière van Simon Carmiggelt begon in de jaren dertig bij Het Vaderland. Ook Menno ter Braak kwam bij het publiek in beeld door als literair redacteur bij het dagblad aan de slag te gaan. Zijn wekelijkse kronieken werden een groot succes. Wat boekrecensies moesten worden, werden uiteindelijk essays over werken die uitgebreid werden besproken op zowel literair als maatschappelijk vlak. Het Vaderland werd in de jaren dertig dan ook richtinggevend voor de literaire kritiek.

Tweede Werereldoorlog

Hoewel redacteuren tegen het nationaalsocialisme waren, was Het Vaderland dat niet. Na de bezetting werd zelfs gesproken over pro-Duits. Dat kwam onder meer door de stukken van Elisa Willem Kuyper. Door deze stukken kreeg het dagblad na de bevrijding een publicatieverbod tot 1951. De uitgever had geluk dat de Nieuwe Courant in 1936 door Het Vaderland werd opgenomen. Hierdoor kon in de 'verloren' jaren gebruik worden gemaakt van de Nieuwe Courant.

Publicatieverbod

Na het publicatieverbod duurde het niet lang of Het Vaderland wist zijn positie als liberaal dagblad te heroveren. Nieuwe redacteuren gaven het dagblad een nieuw gezicht. Ze wisten de krant niet meer zo andelijk toonaangevend te maken als Menno ter Braak dat destijds had gedaan.

Opheffen Haagse krant

In de jaren zeventig was er nauwelijks nog plaats voor een deftige, liberaal-conservatieve Haagse krant. Vanaf 2 mei 1972 was Het Vaderland een kopblad van het Algemeen Dagblad. Het ledenaantal liep in de daaropvolgende jaren zodanig de uitgever besloot om de krant op te heffen. De laatste editie van Het Vaderland verscheen op 14 augustus 1982. Het Haagse ledenbestand werd overgdragen aan de Haagse divisie van Algemeen Dagblad.

Lees verder

Frequentie: Dagelijks
Land: Nederland
Ondertitel: staat- en letterkundig nieuwsblad

Laat uw krant vakkundig inlijsten

Maak de beleving compleet en laat uw krant inlijsten. Vakkundig uitgevoerd door een échte lijstenmaker. En de lijst zelf? Die is van professionele kwaliteit. U hebt keuze uit zes typen houten lijsten: van modern zilver tot klassiek bruin. Elke lijst wordt geleverd inclusief helder glas.

Verlengde levertijd!

Let op: Het vakkundig laten inlijsten van dit werk door een échte lijstenmaker verlengt de levertijd met 14 werkdagen.
Inlijsten is niet te combineren met een spoed bestelling.

Tegen meerprijs kunt u kiezen voor UV-werend glas. Dit beschermt de krant tegen verkleuring door het zonlicht. Let wel: UV-werend glas voorkomt niet de verkleuring door veroudering van de krant.

Bestel uw krant

1. Afleveropties

dit weekend besteld
maandag verzonden!

2. Geschenkverpakking

Uw krant wordt geleverd met een certificaat van echtheid ongeacht de gekozen verpakking.

3. Totaal

€ 59,45

In de winkelwagen kunt u tevens een gratis persoonlijke felicitatie toevoegen!

iDEAL bancontact Visa Mastercard Sofort Giropay Paypal