Selecteer een datum en bekijk alle kranten & tijdschriften:

  • Een uniek cadeau om te geven, een ervaring om te krijgen!
  • Verzending vanuit ons archief nu ook binnen 24 uur mogelijk!
  • Het meest originele relatie geschenk bij een jubileum!

Zomervakantie

Wij zijn met vakantie van 16 juli t/m 26 augustus.

Profiteer daarom van 10% vakantiekorting op een krant naar keuze!

Bestellingen worden vanaf 27 augustus verwerkt in volgorde van binnenkomst.

Okki van zaterdag 15-09-1973

'Okki' is een jeugdtijdschrift voor kinderen van 6 tot 8 jaar. Het eerste exemplaar is in 1953, als opvolger van 'Kleuterblaadje', door uitgeverij De Spaarnestad in Haarlem uitgebracht. In eerste instantie verscheen het tijdschrift als een bijvoegsel bij het gezinsblad 'Katholieke Illustratie'

De getoonde afbeelding is slechts een voorbeeld van een oud exemplaar,
en zal niet van de datum zijn die u heeft geselecteerd.
Okki (15-09-1973)
Certificaat van Echtheid
U ontvangt echte complete historische tijdschrift van 51 jaar geleden, geen kopie of herdruk en met een certificaat van echtheid!
historische tijdschrift wordt door onze archivaris opgezocht uit het archief en zorgvuldig gecontroleerd en verpakt!

Gebeurtenissen van zaterdag 15 september 1973 :

Gebeurtenissen: Karel XVI Gustaaf volgt zijn
Overleden: Koning Gustaaf VI Adolf van Zweden (90)
Weerextremen: Laagste etmaalgemiddelde relatieve vochtigheid 57 %
Gebeurtenissen: - Karel XVI Gustaaf volgt zijn overleden grootvader Gustaaf VI Adolf op als koning van Zweden.

‘Okki’ (Onze Kleine Katholieke Illustratie) is samen ‘Taptoe’ met in 1953 voor het eerst door uitgeverij De Spaarnestad in Haarlem uitgegeven. Dit jeugdtijdschrift is de opvolger van 'Kleuterblaadje' (1910-1953) en bedoeld voor kinderen uit de eerste klassen van de basisschool. De bedenkers van ‘Kleuterblaadje’ hebben vast niet durven dromen dat ‘hun jeugdtijdschrift’ zelfs in 21ste eeuw onder de jeugd nog een groot succes is!

 

Katholiek jeugdblad

In ‘Okki’ komt het katholieke geloof uitvoerig aanbod. Er wordt veel aandacht aan onder andere de kerkelijke vieringen en de verering van Maria besteed. De (strip)verhalen hebben een moraliserend en deugdzaam karakter. Een zeer leerzaam blaadje voor beginnende lezertjes.

Okki stelt zich voor
In het eerste nummer van Okki wordt het figuurtje Okki aan de lezers voorgesteld als ‘het mannetje in de Lolliestraat’. Het tijdschrift heeft een aantal vaste rubrieken. Elk nieuwe jaargang krijgt er nieuwe rubrieken bij. Naast de rubriek ‘Godsdienstige praatjes’, moraliserende en deugdzame verhalen, en ‘Ik lees al’, korte teksten voor de beginnende lezers, publiceert de redactie korte verhalen, vervolgverhalen en versjes.

Divers jeugdtijdschrift
De daaropvolgende jaargangen worden aangevuld met onder andere: ‘Dat lees ik graag’ (een boekenrubriek uit 1954), ‘Geniet van wat de radio biedt’ (een rubriek waarin de lezers op de hoogte worden gehouden van de jeugdprogramma’s van KRO) en ‘Wat ik voor Okki maakte’, waarin de versjes, de raadseltjes en de tekeningen staan afgedrukt die kinderen insturen. Daarnaast kunnen kinderen genieten van de vele leuke en vaak grappige stripverhalen, zoals ‘De verstrooide professor’. Een grappige stripreeks waarin de hoofdpersoon allerlei streken uithaalt. De avonturen van de professor lopen gelukkig altijd goed af.

‘Okki’ heet nieuwe lezers welkom
In 1958 worden ‘Okki’ en het jeugdtijdschrift ‘De Engelbewaarder voor de jongere lezertjes’ samengevoegd. Dit is de veertigste verjaardag van ‘Okki’. De nieuwe lezers van ‘Okki’ worden door Pim, Okkie en Ukkie welkom geheten. Ook deze kinderen zullen de komende jaren met veel plezier het blaadje gaan lezen.

Verandering van uitgeverij
Eind jaren zestig verhuist ‘Okki’ naar een andere uitgeverij. L.C.G. Malmberg N.V. in ’s Hertogenbosch neemt het jeugdtijdschrift over. Door de overname, maar ook de ontzuiling, verliest ‘Okki’ de katholieke signatuur. De verwijzingen naar het katholieke geloof maken plaats voor onder andere lees- en rekenopdrachten. Het blaadje wordt voortaan met name op de basisschool (kinderen van 6-8 jaar) als leermiddel gebruikt. Een beter start van de schoolcarrière kunnen de jonge scholiertjes zich dniet wensen.

‘Okkie’ in de jaren ‘70 
In 1974 besluit uitgeverij Malmberg naast ‘Okki’ en ‘Taptoe’ een nieuw jeugdblad op de markt te brengen, ‘Jippo’. ‘Jippo’ is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van zeven tot negen jaar. De inhoud van ‘Okki’ moet daarom worden aangepast. Het tijdschrift richt zich vanaf dat moment op kinderen van zes en zeven jaar. Pim, Okkie en Ukkie zullen niet meer samen de kinderen welkom heten. Annemarita neemt het stokje van Okkie en Ukkie over.

‘Okki’ in de jaren’80
Vanaf het schooljaar 1984-1985 wordt ‘Okki’ niet meer wekelijks maar tweewekelijks uitgegeven. Door de dalende verkoopcijfers dient de uitgeverij stappen te ondernemen. Daarnaast wordt de redactie uitgedund en wordt een oproep aan derden gedaan om verhalen, puzzels en foto’s op te sturen. ‘Okki’ wordt nu uitgebracht voor kinderen uit de groepen twee en drie.

‘Okki’ in de 21ste eeuw
Tot op heden is ‘Okki’ in de winkel verkrijgbaar. Het tijdschrift is in de tussentijd door Blink Uitgevers overgenomen. De inhoud is in de loop der jaren weinig veranderd. Nog steeds bevat ‘Okki’ voor de beginnende lezers en rekenaars leuke, spannende en leerzame (strip)verhalen, taal- en rekenopdrachten en mooie prijsvragen. Een jeugdblad dat net als ‘Donald Duck’ zichzelf blijft.

 

Lees verder

Frequentie: Wekelijks
Land: Nederland
Ondertitel: Weekblad voor de jeugd
Let op: Tijdschriften worden geleverd uit deze week en kunnen een paar dagen afwijken

Laat uw tijdschrift vakkundig inlijsten

Maak de beleving compleet en laat uw tijdschrift inlijsten. Vakkundig uitgevoerd door een échte lijstenmaker. En de lijst zelf? Die is van professionele kwaliteit. U hebt keuze uit zes typen houten lijsten: van modern zilver tot klassiek bruin. Elke lijst wordt geleverd inclusief helder glas.

Verlengde levertijd!

Let op: Het vakkundig laten inlijsten van dit werk door een échte lijstenmaker verlengt de levertijd met 14 werkdagen.
Inlijsten is niet te combineren met een spoed bestelling.

Tegen meerprijs kunt u kiezen voor UV-werend glas. Dit beschermt de krant tegen verkleuring door het zonlicht. Let wel: UV-werend glas voorkomt niet de verkleuring door veroudering van de krant.

Bestel uw tijdschrift

1. Afleveropties

dit weekend besteld
maandag verzonden!

2. Geschenkverpakking

Uw tijdschrift wordt geleverd met een certificaat van echtheid ongeacht de gekozen verpakking.

3. Totaal

€ 39,95

In de winkelwagen kunt u tevens een gratis persoonlijke felicitatie toevoegen!

iDEAL bancontact Visa Mastercard Sofort Giropay Paypal

Zomervakantie

Wij zijn met vakantie van 16 juli t/m 26 augustus.

Profiteer daarom van 10% vakantiekorting op een krant naar keuze!

Bestellingen kunt U wel plaatsen en worden vanaf 27 augustus verwerkt in volgorde van binnenkomst.