Selecteer een datum en bekijk alle kranten & tijdschriften:

  • Een uniek cadeau om te geven, een ervaring om te krijgen!
  • Verzending vanuit ons archief nu ook binnen 24 uur mogelijk!
  • Het meest originele relatie geschenk bij een jubileum!

Het Parool van vrijdag 30-04-1982

Het Parool is op 25 juli 1940 opgericht. Voordat de krant verscheen, bracht Frans Goedhart eerst een illegaal sociaal-democratisch verzetskrantje uit onder de naam 'De nieuwsbrief van Pieter 't Hoen'. Om een krant te maken, heb je meer mensen nodig. Goedhart ging op zoek naar mensen met een belangrijke positie binnen de pers en politiek. Samen richtten zij de verzetskrant 'Het Parool' op. De eerste editie van Het Parool verscheen pas op 10 februari. De naam was bedacht door Maurits Kann, voormalig redacteur van De Groene Amsterdammer. Frans Goedhart bedacht de ondertitel 'Vrij onverveerd', afkomstig uit het Wilhelmus.

 

De getoonde afbeelding is slechts een voorbeeld van een oud exemplaar,
en zal niet van de datum zijn die u heeft geselecteerd.
Het Parool (30-04-1982)
Certificaat van Echtheid
U ontvangt echte complete historische krant van 42 jaar geleden, geen kopie of herdruk en met een certificaat van echtheid!
historische krant wordt door onze archivaris opgezocht uit het archief en zorgvuldig gecontroleerd en verpakt!

Gebeurtenissen van vrijdag 30 april 1982 :

Geboren: Kirsten Dunst, Amerikaans actrice

Arrestatiegolf bij Het Parool

Uit een onderzoek van Madelon de Keizer (1991) bleek dat bijna tachtig medewerkers van Het Parool tijdens de oorlog zijn omgekomen, waaronder oprichter Kann. Hij werd in mei 1941 gearresteerd en bijna een jaar later, op 29 maart 1942, gefusilleerd. Een andere oprichter, Jaap Nunes Vaz, was opgepakt wegens het niet dragen van de Jodenster. Hij werd getransporteerd naar het vernietingskamp Sobibór, waar hij stierf. Nunes Vaz was voordat hij bij Het Parool kwam redacteur bij ANP. Goedhart en H.B. Wiardi Beckman (voormalig hoofdredacteur van Het Volk) werden op 18 januari 1942 opgepakt. De mannen probeerden te vluchten naar Engeland. Goedhard wist uiteindeijk te snappen. Op 15 maart 1945 stierf Beckman aan tyfus in het concentratiekamp Dachau.

Stijgende oplage

Een krant maken en verspreiden was in de Tweede Wereldoorlog gevaarlijk. De overgebleven redacteurs lieten zich niet uit het veld slaan. Kees de Groot, een jurist, kreeg hulp van Gerrit Jan van Heuven Goedhart. De laatste had voor de oorlog gewerkt als hoofdredacteur bij Utrechts Nieuwsblad. Frans Goedhart voegde zich bij hen, nadat hij was ontsnapt uit Kamp Vught. Een vruchtbare samenwerking bleek. De oplage steeg van 10.000 exemplaren naar 100.000 exemplaren.

In januari 1944 sloot Simon Carmiggelt zich aan bij Het Parool. Hij nam de plaats in van Van Heuven Goedhart, die vanwege een tweede arrestatiegolf naar Engeland vluchtte. In totaal werden vijftien mensen bij Het Parool gearresteerd. Acht mannen werden vrijgesproken. De redacteuren wisten het alsnog voor elkaar te krijgen om 100.000 exemplaren na de invasie te verspreiden. Vanaf dat moment verscheen dagelijks een bulletin.

Het Parool na de oorlog

Na de oorlog werd de krant een groot succes. Dit had Het Parool met name te danken aan haar oorlogsverleden. In de eerste weken ontvingen de redactie ruim 400.000 abonnementsaanvragen. De administratie draaide overuren. Door de papierschaarste kon men de leden geen 'normale' krant leveren. De redactie was genoodzaakt om de krant op halfformaat te drukken en verspreiden. 

De oprichters hadden als snel een team om zich heen weten te creëren van moderne twintigers en dertigers. Daarmee kwam een eind aan het sociaal-democratische geluid van Het Parool. De redactie ontwikkelde een nieuwe eigen stijl en toon. Er heerste vooral een 'vrijdenkersgeest' die bij veel andere kranten niet of nauwelijks vanzelfsprekend was.

 

Lees verder

Frequentie: Dagelijks
Land: Nederland
Ondertitel: Editie voor Utrecht en Omstreken STENCIL AFMETING

Laat uw krant vakkundig inlijsten

Maak de beleving compleet en laat uw krant inlijsten. Vakkundig uitgevoerd door een échte lijstenmaker. En de lijst zelf? Die is van professionele kwaliteit. U hebt keuze uit zes typen houten lijsten: van modern zilver tot klassiek bruin. Elke lijst wordt geleverd inclusief helder glas.

Verlengde levertijd!

Let op: Het vakkundig laten inlijsten van dit werk door een échte lijstenmaker verlengt de levertijd met 14 werkdagen.
Inlijsten is niet te combineren met een spoed bestelling.

Tegen meerprijs kunt u kiezen voor UV-werend glas. Dit beschermt de krant tegen verkleuring door het zonlicht. Let wel: UV-werend glas voorkomt niet de verkleuring door veroudering van de krant.

Bestel uw krant

1. Afleveropties

dit weekend besteld
maandag verzonden!

2. Geschenkverpakking

Uw krant wordt geleverd met een certificaat van echtheid ongeacht de gekozen verpakking.

3. Totaal

€ 59,45

In de winkelwagen kunt u tevens een gratis persoonlijke felicitatie toevoegen!

iDEAL bancontact Visa Mastercard Sofort Giropay Paypal