Selecteer een datum en bekijk alle kranten & tijdschriften:

  • Een uniek cadeau om te geven, een ervaring om te krijgen!
  • Verzending vanuit ons archief nu ook binnen 24 uur mogelijk!
  • Het meest originele relatie geschenk bij een jubileum!

De Telegraaf van woensdag 10-07-1974

De Telegraaf is een landelijke ochtendkrant dat in 1893 is opgericht door Henry Tindal en Gerard Adriaan Heineken. De krant heeft een groot amusement gehalte en is daarom populair bij een breed publiek. Zes keer per week rolt het dagblad van de persen.

De getoonde afbeelding is slechts een voorbeeld van een oud exemplaar,
en zal niet van de datum zijn die u heeft geselecteerd.
De Telegraaf (10-07-1974)
Certificaat van Echtheid
U ontvangt echte complete historische krant van 50 jaar geleden, geen kopie of herdruk en met een certificaat van echtheid!
historische krant wordt door onze archivaris opgezocht uit het archief en zorgvuldig gecontroleerd en verpakt!

Gebeurtenissen van woensdag 10 juli 1974 :

Gebeurtenissen: Arabische landen heffen hun olieboycot tegen Nederland op.
Geboren: Andrea Nuyt, Nederlandse schaatsster
Gebeurtenissen: Arabische landen heffen hun olieboycot tegen Nederland op.

In een oude drukkerij aan de Gravenstraat in Amsterdam besloten Henry Tindal en Gerard Adriaan Heineken in 1892 een krant uit te gaan geven. Op 1 januari 1983 verscheen het eerste nummer van De Telegraaf, samen met kopblad De Courant. In de beginperiode werd ook een kinderkrant uitgegeven. Na het overlijden van Tindal in 1902 nam drukker Hak Holdert zowel De Telegraaf als De Courant over. Hierbij kreeg hij hulp van geldschieters. De Courant bleek een zeer winstgevende krant te zijn, waardoor Holdert tussen 1903 en 1923 vele kranten kon opkopen. Alle kranten die hij had opgekocht, hief hij direct op. De Telegraaf kreeg als ondertitel 'Amsterdamsche Courant' en onder de titel van De Courant kwam 'Het nieuws van den Dag' te staan.

Eerste Wereldoorlog

Voor de Eerste Wereldoorlog bleek het bedrijf van Holdert - gezien de oplage van zijn kranten - het grootste dagbladenbedrijf van Nederland te zijn. In 1926 bouwde hij een nieuw pand voor zijn drukkerij/redactie aan de Nieuwezijds Voorburgwal, die in 1930 in gebruik werd genomen. Tegelijk een goed moment voor Holdert om de laatst overgebleven mede-aandeelhouder uit te kopen.

Hoewel Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog geen partij zocht, had Hak Holdert een pro-Engelse en -Franse standpunten. Die standpnten waren nadrukkelijk terug te lezen in De Telegraaf. De krant vond dat Nederland niet neutraal kon zijn, en partij moest kiezen.

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in de drukkerij van De Telegraaf pro-Duitse bladen. De Duitsers konden rekeningen op financiële steun, zolang het bedrijf van Holdert maar niet in de handen van de Duitsers zou komen te vallen. In 1944 overlijdt Holdert senior o, waardoor zoon Henri Holdert eigenaar werd. Daarmee ook zijn SS-vrienden. Holdert jr gaf toestemming aan de Duitsers om in de krant berichten te plaatsen. Na de oorlog kwam dat De Telegraaf duur te staan.

Verschijningsverbod De Telegraaf

De commissie voor de Perszuivering legde De Telegraaf naar aanleiding van het handelen van Hakkie Holdert een verschijningsverbod van dertig jaar op. Het verbod werd in 1949 ook al weer ingetrokken. In de periode dat De Telegraaf niet mocht verschijnen, werd de drukkerij gebruikt voor dagblad Trouw en Het Parool. Integenstelling tot De Telegraaf waren deze kranten juist voortgekomen uit het verzet.

Wetenswaardigheden over De Telegraaf

- Nadat De Telegraaf weer mocht verschijnen, was de krant al vrij snel weer de grootste van Nederland.
- De krant staat bekend om de grote hoeveelheid sensatieberichten en grote sportkatern.
- Bij de zaterdagkrant verschijnt het magazine 'Vrouw'.
- Van 2004 tot en met 2009 verscheen ook op zondag de krant, en als eerste krant op tabloid.
- Sinds 2014 verschijnt de krant elke dag op tabloid formaat. De krant was de laatste krant in Nederland die afstapte van het broadsheet formaat.

 

Lees verder

Frequentie: Dagelijks
Land: Nederland
Ondertitel: De Krant van wakker Nederland

Laat uw krant vakkundig inlijsten

Maak de beleving compleet en laat uw krant inlijsten. Vakkundig uitgevoerd door een échte lijstenmaker. En de lijst zelf? Die is van professionele kwaliteit. U hebt keuze uit zes typen houten lijsten: van modern zilver tot klassiek bruin. Elke lijst wordt geleverd inclusief helder glas.

Verlengde levertijd!

Let op: Het vakkundig laten inlijsten van dit werk door een échte lijstenmaker verlengt de levertijd met 14 werkdagen.
Inlijsten is niet te combineren met een spoed bestelling.

Tegen meerprijs kunt u kiezen voor UV-werend glas. Dit beschermt de krant tegen verkleuring door het zonlicht. Let wel: UV-werend glas voorkomt niet de verkleuring door veroudering van de krant.

Bestel uw krant

1. Afleveropties

dit weekend besteld
maandag verzonden!

2. Geschenkverpakking

Uw krant wordt geleverd met een certificaat van echtheid ongeacht de gekozen verpakking.

3. Totaal

€ 59,45

In de winkelwagen kunt u tevens een gratis persoonlijke felicitatie toevoegen!

krant is helaas uitverkocht.
iDEAL bancontact Visa Mastercard Sofort Giropay Paypal