Selecteer een datum en bekijk alle kranten & tijdschriften:

 • Een uniek cadeau om te geven, een ervaring om te krijgen!
 • Verzending vanuit ons archief nu ook binnen 24 uur mogelijk!
 • Het meest originele relatie geschenk bij een jubileum!
 • De Telegraaf
 • De Telegraaf
 • De Telegraaf
 • De Telegraaf
 • De Telegraaf
 • De Telegraaf
 • De Telegraaf
 • De Telegraaf
 • De Telegraaf

Benieuwd naar uw datum?

Vul uw datum bovenaan deze pagina in om te zien
of deze titel beschikbaar is voor uw gewenste datum.

De Telegraaf

De Telegraaf is een landelijke ochtendkrant dat in 1893 is opgericht door Henry Tindal en Gerard Adriaan Heineken. De krant heeft een groot amusement gehalte en is daarom populair bij een breed publiek. Zes keer per week rolt het dagblad van de persen.

 • Land van herkomst: Nederland
 • Beschikbare periode: 1917 - 2018

In een oude drukkerij aan de Gravenstraat in Amsterdam besloten Henry Tindal en Gerard Adriaan Heineken in 1892 een krant uit te gaan geven. Op 1 januari 1983 verscheen het eerste nummer van De Telegraaf, samen met kopblad De Courant. In de beginperiode werd ook een kinderkrant uitgegeven. Na het overlijden van Tindal in 1902 nam drukker Hak Holdert zowel De Telegraaf als De Courant over. Hierbij kreeg hij hulp van geldschieters. De Courant bleek een zeer winstgevende krant te zijn, waardoor Holdert tussen 1903 en 1923 vele kranten kon opkopen. Alle kranten die hij had opgekocht, hief hij direct op. De Telegraaf kreeg als ondertitel 'Amsterdamsche Courant' en onder de titel van De Courant kwam 'Het nieuws van den Dag' te staan.

Eerste Wereldoorlog

Voor de Eerste Wereldoorlog bleek het bedrijf van Holdert - gezien de oplage van zijn kranten - het grootste dagbladenbedrijf van Nederland te zijn. In 1926 bouwde hij een nieuw pand voor zijn drukkerij/redactie aan de Nieuwezijds Voorburgwal, die in 1930 in gebruik werd genomen. Tegelijk een goed moment voor Holdert om de laatst overgebleven mede-aandeelhouder uit te kopen.

Hoewel Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog geen partij zocht, had Hak Holdert een pro-Engelse en -Franse standpunten. Die standpnten waren nadrukkelijk terug te lezen in De Telegraaf. De krant vond dat Nederland niet neutraal kon zijn, en partij moest kiezen.

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in de drukkerij van De Telegraaf pro-Duitse bladen. De Duitsers konden rekeningen op financiële steun, zolang het bedrijf van Holdert maar niet in de handen van de Duitsers zou komen te vallen. In 1944 overlijdt Holdert senior o, waardoor zoon Henri Holdert eigenaar werd. Daarmee ook zijn SS-vrienden. Holdert jr gaf toestemming aan de Duitsers om in de krant berichten te plaatsen. Na de oorlog kwam dat De Telegraaf duur te staan.

Verschijningsverbod De Telegraaf

De commissie voor de Perszuivering legde De Telegraaf naar aanleiding van het handelen van Hakkie Holdert een verschijningsverbod van dertig jaar op. Het verbod werd in 1949 ook al weer ingetrokken. In de periode dat De Telegraaf niet mocht verschijnen, werd de drukkerij gebruikt voor dagblad Trouw en Het Parool. Integenstelling tot De Telegraaf waren deze kranten juist voortgekomen uit het verzet.

Wetenswaardigheden over De Telegraaf

- Nadat De Telegraaf weer mocht verschijnen, was de krant al vrij snel weer de grootste van Nederland.
- De krant staat bekend om de grote hoeveelheid sensatieberichten en grote sportkatern.
- Bij de zaterdagkrant verschijnt het magazine 'Vrouw'.
- Van 2004 tot en met 2009 verscheen ook op zondag de krant, en als eerste krant op tabloid.
- Sinds 2014 verschijnt de krant elke dag op tabloid formaat. De krant was de laatste krant in Nederland die afstapte van het broadsheet formaat.

 

Lees verder

Een greep uit één van onze archieven van De Telegraaf:

Deze lijst is slechts één van onze archieven, zoek bovenaan deze pagina op uw gewenste datum om alle beschikbare kranten te bekijken. Alle getoonde kranten zijn originele archiefstukken, u krijgt dus niet enkel de historische voorpagina van Algemeen Dagblad maar de complete échte krant zoals die vroeger op de deurmat viel.