Selecteer een datum en bekijk alle kranten & tijdschriften:

  • Een uniek cadeau om te geven, een ervaring om te krijgen!
  • Verzending vanuit ons archief nu ook binnen 24 uur mogelijk!
  • Het meest originele relatie geschenk bij een jubileum!

Algemeen Handelsblad van zaterdag 04-06-1836

Algemeen Handelsblad is een dagblad dat in 1828 werd opgericht. De krant had een liberaal signatuur met lezers die zich met name onder de Amsterdamse ‘Bourgeoisie’ bevonden. In 1970 is Algemeen Handelsblad samen en de Nieuwe Rotterdamse Courant samen gegaan onder de naam NRC Handelsblad.

De getoonde afbeelding is slechts een voorbeeld van een oud exemplaar,
en zal niet van de datum zijn die u heeft geselecteerd.
Algemeen Handelsblad (04-06-1836)
Certificaat van Echtheid
U ontvangt echte complete historische krant van 188 jaar geleden, geen kopie of herdruk en met een certificaat van echtheid!
historische krant wordt door onze archivaris opgezocht uit het archief en zorgvuldig gecontroleerd en verpakt!

Oprichter J.W. van den Biesen liet de eerste uitgave van Algemeen Handelsblad publiceren in Amsterdam op 5 januari 1828. De eerste jaren werd de klant alleen op woensdag en zaterdag gedrukt. Vanaf 1830 werd Algemeen Handelsblad de eerste Nederlandstalige krant die dagelijks te lezen was.

De krant was in eerste instantie bedoeld voor kooplieden en bankiers. Het meeste nieuws dat werd vermeld waren benoemingen, lijsten van wisselkoersen en beursfondsen en advertenties. Daarnaast wilde de redactie goed en onafhankelijk nieuws verslaan. Dat was nieuw voor die tijd. Het gemeentebestuur van Amsterdam was de enige die dat tot dan toe deed. Hiervoor had het bestuur de Nieuwe Amsterdamsche Courant, waarin alleen artikelen werden geplaatst die niet strijdig waren met de belangen van de overheid.

Nieuwe Amsterdamsche Courant

In 1831 fuseerde Algemeen Handelsblad met de Nieuwe Amsterdamsche Courant. De oplage groeide snel. In 1882 werden er al 9.000 exemplaren gedrukt. Daarmee was de krant een van de grootste dagbladen van Nederland. Tijdens de Tweede Boerenoorlog koos Algemeen Handelsblad de kant van de boeren. De populariteit van de krant groeide snel.

Tijdens de oorlog

Vanaf 1931 was Von Balluseck de enige hoofdredacteur bij Algemeen Handelsblad. Hij had een grote afkeer van het opkomende nationaalsocialisme. Dat was ook duidelijk af te leiden uit zijn artikelen. Von Balluseck gaf zijn medewerkers veel vrijheid in het tot stand komen van hun artikelen. Slechts twee van hen maakten daar dankbaar gebruik van. Beide mannen kwamen na de Duitse aanval op Nederland op 10 mei 1940 openlijk voor hun licmaatschap van de NSB uit.

In de eerste jaren van de bezetting verzette Algemeen Handelsblad tegen elke inmenging van de bezetter. De hoofdredacteur bleef het nationaalsocialisme bestrijden. Verplichte oorogsberichten werden halverwege onverwachts af gebroken. De redactie was uitermate handig in verbloemde anti-Duitse uitingen. Deze houdiging leidde tot een ongekend hoog aantal abonnees. Op 30 juni 1941 had Algemeen Handelsblad een achterban van 60.000 leden. Het dagblad werd door de bezetter als leidend anti-Duits gezien. Op zaterdagochtend 5 juli 1941 bestormden de Duitsers het pand. De redactie-archieven werden in beslaggenomen. Von Balluseck en de onderdirecteur Boskamp werden gearresteerd. De hoofdredacteur werd gevangengenomen in het 'Oranjehotel' in Scheveningen. Een maand later was hij weer op vrije voeten. Enkele maanden later (januari 1942) werd Von Balluseck opnieuw gearresteerd. Als een gijzelaar werd hij vastgehouden in kamp Sint-Michielsgestel, waar hij in september 1944 werd vrijgelaten.

Na de bestorming van de Duitsers mocht de krant alleen nog verschijnen Sjoerd Hoogterp en A.J. van Dijk, beide werkzaam bij Algemeen Handelsblad en lid van NSB, hoofdredacteur en chef algemene zaken werden. Daarnaast moesten alle joodse personeelsleden (12 in totaal) worden ontslagen. Hoogterp ontsloeg zestien redacteuren en verving ze door mensen van zijn eigen politieke overtuiging. Hierdoor veranderde het karakter van de krant.

Na de oorlog

Evenals De Telegraaf kreeg ook Algemeen Dagblad een veroordeling en een verschijningsverbod vanwege perszuivering. Na een korte straf mocht hoofdredateur Von Balluseck, die na de bevrijding zijn functie terugkreeg, op 1 september 1945 het eerste nummer van Algemeen Handelblad uitbrengen. Hij wilde een links-liberale krant maken, zoals de toenmalige The Mancheser Guardian, maar de lezers moesten daar niets van hebben. Al vrijsnel wijzigde Von Balluseck zijn koers en werd weer de oude, vertrouwde Algemeen Handelsblad gedrukt.

Fusie Algemeen Handelsblad

Vanwege economische motieven werd op 2 december 1960 besloten samen te werken met de Nieuwe Rotterdamse Courant. Begin 1970 gingen de kranten fuseren. Op 1 oktober van dat jaar verscheen de eerste editie van NRC Handelsblad. Door de opkomst van radio en televisie raakten veel kranten lezers en adverteerders kwijt. De krant die eerst in Amsterdam was gevestigd, verhuisde naar Rotterdam.

Wetenswaardigheden over Algemeen Handelsblad

- De krant is venster nummer 25 van de Canon van Amsterdam.
- De krant van 10 mei 1940 waarin de vermelding staat van de Duitse inval in Nederland en België werd opnieuw uigegegve

 

 

Lees verder

Frequentie: Dagelijks
Land: Nederland
Ondertitel: Landelijke liberale krant

Laat uw krant vakkundig inlijsten

Maak de beleving compleet en laat uw krant inlijsten. Vakkundig uitgevoerd door een échte lijstenmaker. En de lijst zelf? Die is van professionele kwaliteit. U hebt keuze uit zes typen houten lijsten: van modern zilver tot klassiek bruin. Elke lijst wordt geleverd inclusief helder glas.

Verlengde levertijd!

Let op: Het vakkundig laten inlijsten van dit werk door een échte lijstenmaker verlengt de levertijd met 14 werkdagen.
Inlijsten is niet te combineren met een spoed bestelling.

Tegen meerprijs kunt u kiezen voor UV-werend glas. Dit beschermt de krant tegen verkleuring door het zonlicht. Let wel: UV-werend glas voorkomt niet de verkleuring door veroudering van de krant.

Bestel uw krant

1. Afleveropties

dit weekend besteld
maandag verzonden!

2. Geschenkverpakking

Uw krant wordt geleverd met een certificaat van echtheid ongeacht de gekozen verpakking.

3. Totaal

€ 64,95

In de winkelwagen kunt u tevens een gratis persoonlijke felicitatie toevoegen!

iDEAL bancontact Visa Mastercard Sofort Giropay Paypal