Selecteer een datum en bekijk alle kranten & tijdschriften:

  • Een uniek cadeau om te geven, een ervaring om te krijgen!
  • Verzending vanuit ons archief nu ook binnen 24 uur mogelijk!
  • Het meest originele relatie geschenk bij een jubileum!
  • Vlissingsche courant

Benieuwd naar uw datum?

Vul uw datum bovenaan deze pagina in om te zien
of deze titel beschikbaar is voor uw gewenste datum.

Vlissingsche courant

De 'Vlissingsche Courant' verscheen voor het eerst in 1802 als 'Zeeuwse Zeetijdingen en de Vlissingsche Courant'. Er is weinig bekend over de eerste periode van de krant. Destijds was de bevolkingsomvang dusdanig gering dat het dagblad weinig basis had om te kunnen bestaan. In 1834 maakte de krant een herstart.

  • Land van herkomst: Nederland
  • Beschikbare periode: 1932 - 1940

In de eerste maanden van het bestaan van  'Zeeuwsche Zeetijdingen en de Vlissingsche Courant' verscheen de courant één keer per week. Vanaf juli 1802 konden mensen al twee keer per week het nieuws lezen. Na de nieuwe start in 1834 konden abonnees de krant op dinsdag, donderdag en zaterdag lezen. Het nieuws bestond voornamelijk uit: mededingen van de stadsregering, nieuwstijdingen, mengelingen, advertenties en zeetijdingen over de vaart op Antwerpen. In 1839 kregen de berichten een meer uitgesproken politiek karakter. Daarnaast werden commentaren gepubliceerd die onder andere over de 'Middelburgsche Courant' en de 'Goesche Courant' gingen. Echter, beide dagbladen gaven geen gehoor aan het commentaar. Voor andere beledigingen moest de uitgever wel voor de rechtbank verschijnen.

Vanaf 1843 was 'Zeeuwsche Zeetijdingen en de Vlissingsche Courant' een spreekbuis van de liberalen. De heren Donker Curtis en Blussé schreven regelmatig hun mening op papier om deze te laten publiceren. Dit duurde tot circa 1848. In 1848 doekte de redactie de krant op en verhuisde zij naar Middelburg. Daar werd vervolgens de 'Zeeuwse Courant' uitgegeven.

Van 1 februari 1861 tot en met 1871 verscheen het 'Vlissingsche Weekblad'. Het weekblad had met name de eerste twee jaar een katholiek signatuur. De berichtgeving was dan ook politiek-katholiek gericht. Vanaf 1863 werd de berichtgeving neutraal christelijk. Ook verschenen er algemene binnen- en buitenlandse nieuwsberichten, zeetijdingen, advertenties en handelsberichten. In 1872 werd het 'Vlissingsche Weekblad' omgedoopt tot 'Vlissingsche Courant'. De courant verscheen twee keer per week. Ondanks dat de 'Vlisschingsche Courant' in 1900 al 28 jaar werd uitgegeven, liet de uitgever op de edities '38ste jaargang' drukken. Naar alle waarschijnlijkheid rekende de uitgever tevens de jaren van het 'Vlissingsche Weekblad' mee.

In 1940 vindt er een fusie plaats. Door het Duitse bombardement op Middelburg op 17 mei 1940 werd het gebouw waar de redactie van de 'Middelburgsche Courant' was gevestigd zwaar getroffen. Om te kunnen blijven voortbestaan, was de redactie genoodzaakt bij de 'Vlissingsche Courant' in te trekken. Aangezien beide kranten op één drukpers konden worden gedraaid, werd besloten om samen verder te gaan onder de naam 'Provinciale Middelburgsche Zeeuwsche Courant'.

Bron: zeeuwsebibliotheek.nl

Lees verder

Een greep uit één van onze archieven van Vlissingsche courant:

Deze lijst is slechts één van onze archieven, zoek bovenaan deze pagina op uw gewenste datum om alle beschikbare kranten te bekijken. Alle getoonde kranten zijn originele archiefstukken, u krijgt dus niet enkel de historische voorpagina van Algemeen Dagblad maar de complete échte krant zoals die vroeger op de deurmat viel.

iDEAL bancontact Visa Mastercard Sofort Giropay Paypal

Zomervakantie

Wegens vakantie zijn wij gesloten tot 29 september. 

In volgorde van ontvangst worden de bestellingen vanaf 2 oktober verstuurd.