Frankfurter Allgemeine Zeitung heeft van alle Duitse dagbladen het grootste bereik buiten Duitsland. De krant is geheel politiek onafhankelijk, desondanks wordt vaak gezegd dat FAZ gematigd conservatief is.
Redacteuren die in 1949 bij Frankfurter Allgemeine Zeitung in dienst traden, werkten voorheen bij Frankfurter Zeitung en de Allgemeine Zeitung in Mainz. Het dagblad ziet zichzelf als de opvolger van de Frankfurter Zeitung. De Frankfurter Zeitung verscheen in 1856 onder de naam rankfurter Geschäftsberichte. Van 1866 tot aan het verbod in 1943 werd de krant gedrukt onder de naam Frankfurter Zeitung. Door het accepteren van het Verdrag van Versailes had de redactie te maken met een vijandige houding van nationalistische kringen. De krant was niet extreem democratisch. Daardoor wilden ook veel auteurs, zoals Thomas Mann, hun werken bij Frankfurter Zeitung laten publiceren. Na de machtswisseling in 1933 duurde het nog tot 1943 dat de krant een verschijningsverbod kreeg. De laatste editie verscheen op 31 augustus 1943.
Na de oorlog probeerden veel redacteuren en journalisten de Frankfurter Zeitung opnieuw op te bouwen. De geallieerde bezettingsmacht stonden een heroprichting niet toe, omdat de krant in de tijd van het naziregime nog enkele jaren was verschenen. Daarom verscheen op 24 december 1945 het tijdschrift Die Gegenwart. Vrij snel werd het tijdschrift uitgegeven door Frankfurter Societat, die ook de rechten had op Frankfurter Zeitung.
Een voormalige redacteur van Frankfurter Zeitung richtte op 29 november 1946 de Allgemeine Zeitung op, die buiten de regio van Frankfurt werd verspreid. Hij wilde met zijn krant de opvolger worden van de Frankfurter Zeitung. Op 23 september 1949 werd bekend dat de Frankfurter Zeitung weer mocht publiceren. Nog hetzelfde jaar ging de Frankfurter Zeitung samen met de Allgemeine Zeitung verder onder de naam Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Lees verder