Selecteer een datum en bekijk alle kranten & tijdschriften:

  • Een uniek cadeau om te geven, een ervaring om te krijgen!
  • Verzending vanuit ons archief nu ook binnen 24 uur mogelijk!
  • Het meest originele relatie geschenk bij een jubileum!
  • De Maasbode
  • De Maasbode
  • De Maasbode
  • De Maasbode

Benieuwd naar uw datum?

Vul uw datum bovenaan deze pagina in om te zien
of deze titel beschikbaar is voor uw gewenste datum.

De Maasbode

De Maasbode, opgericht als weekblad met 800 abonnees in 1868, was vanaf 1885 een te Rotterdam verschijnend landelijk katholiek dagblad, na de Tweede Wereldoorlog als avondkrant.

  • Land van herkomst: Nederland
  • Beschikbare periode: 1914 - 1946
De eerste hoofdredacteur was J.W. Thompson. Vanaf 1870 verscheen het blad drie keer per week, in 1885 werd het een dagblad. In 1889 werd Thompson opgevolgd door zijn zoon rector M.A. Thompson, priester, die een der vertegenwoordigers van het katholieke integralisme in Nederland was. Met ingang van 1907 verscheen het blad in een ochtend- en avondeditie. M.A. Thompson werd in 1913 opgevolgd door rector R. van Reysen en deze in 1929 door Mgr. dr. Jan Witlox. - Aan het eind van de jaren vijftig en aan het begin van de jaren zestig kregen veel kranten te maken met meer concurrentie, hogere kosten en de noodzaak te investeren in nieuwe technische apparatuur. In 1959 werd de Rotterdamse Maasbode overgenomen door en samengevoegd met de landelijke, te Amsterdam verschijnende, katholieke avondkrant De Tijd (opgericht in 1845), die zich nu gedurende een aantal jaren De Tijd / de Maasbode noemde. Beide avondbladen bezaten een conservatief-katholieke signatuur en waren meer georiënteerd op de welgestelde en meer ontwikkelde, financiële en intellectuele katholieke bovenlaag, terwijl de katholieke ochtendkrant de Volkskrant, pas opgericht na de Eerste Wereldoorlog, gelieerd was met de Katholieke Arbeidersbeweging (KAB), het latere Nederlands Katholiek Vakverbond (NKV). (De Volkskrant werd vanaf 1919 uitgegeven als weekblad van de KAB. Vanaf 1920 verscheen de krant om de dag en ten slotte vanaf 1921 als dagblad.) - Sinds 1966 (kort nadat J.M. Lücker hoofdredacteur geworden was) heette de De Tijd / de Maasbode weer gewoon De Tijd. Als gevolg van de ontzuiling nam het aantal abonnees van De Tijd af, waardoor dit blad in 1974 moest worden omgezet in een weekblad. Dit weekblad ging vervolgens in 1990 samen met het progressief-liberale Haagse Post op in het nieuwe licht-progressieve opinieweekblad HP/De Tijd.

Lees verder

Een greep uit één van onze archieven van De Maasbode:

Deze lijst is slechts één van onze archieven, zoek bovenaan deze pagina op uw gewenste datum om alle beschikbare kranten te bekijken. Alle getoonde kranten zijn originele archiefstukken, u krijgt dus niet enkel de historische voorpagina van Algemeen Dagblad maar de complete échte krant zoals die vroeger op de deurmat viel.

iDEAL bancontact Visa Mastercard Sofort Giropay Paypal

Zomervakantie

Wegens vakantie zijn wij gesloten tot 29 september. 

In volgorde van ontvangst worden de bestellingen vanaf 2 oktober verstuurd.